Google: Počast aktivistu za prava osoba s invaliditetom

Roberts je stekao titule prvostupnika i magistra političkih znanosti na Berkeleyu, a kasnije se vratio kako bi vodio Berkeley Centar za neovisno življenje

 

Google je novim 'doodleom“'u ponedjeljak proslavio 78. godišnjicu rođenja aktivista za prava osoba s invaliditetom, Eda Robertsa. Crtež prikazuje pokojnog aktivista kako drži predavanje.

Roberts je obolio od polia u dobi od 14 godina i bio je paraliziran od vrata nadolje. Iduće 43 godine svog života koristio je invalidska kolica, a noću je morao spavati u takozvanim željeznim plućima. Aktivist, međutim, nije dopustio da ga invaliditet zaustavi u ostvarenju njegovih snova, kao što je, primjerice, pohađanje fakulteta. Roberts je postao prvi student s teškim invaliditetom na najstarijem kampusu kalifornijskog sveučilišta, Berkeleyu, gdje je pomogao drugima stvaranjem Programa za studente s fizičkim invaliditetom.

Roberts je stekao titule prvostupnika i magistra političkih znanosti na Berkeleyu, a kasnije se vratio kako bi vodio Berkeleyev Centar za neovisno življenje, koji je „inspirirao mnoge slične centre diljem SAD-a", kako navodi Google u Robertsovoj biografiji. 1976, guverner Jerry Brown postavio ga je za ravnatelja Kalifornijskog odjela za profesionalnu rehabilitaciju, a 1983. angažirao se i kao suosnivač Svjetskog instituta za invalidnost.

Ed Roberts je preminuo 3. ožujka 1995., u dobi od 56 godina.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti