EasyJet: Sramotna diskriminacija putnika s invaliditetom u zrakoplovnoj kompaniji

U prosincu 2015. godine tvrtka je kažnjena sa 70.000 eura zbog odbijanja pristupa trima osobama s invaliditetom iz 'sigurnosnih razloga'

 

Francuski sud je u četvrtak kaznio britansku niskotarifnu zrakoplovnu tvrtku easyJet kaznom u iznosu od 60.000 eura zbog toga što je putniku s invaliditetom zabranila ukrcaj iz "sigurnosnih" razloga.

Iz kaznenog suda u Bayonneu, u južnoj Francuskoj, čuli su da je osoblje prijevoznika odbilo dopustiti 55-godišnjem Josephu Etchevesteu ukrcati se na easyJetov let u Biarritzu u srpnju 2010. godine, jer je bio "bez pratnje".

"EasyJet je odbio pustiti mog klijenta da se ukrca, jer su smatrali da je bilo sigurnosnih problema. Oni još uvijek nisu u stanju objasniti koji su bili ti problemi", rekla je Josephova odvjetnica, Anne-Marie Mendiboure.

To nije bio prvi put da se easyJet oglušio na francuske zakone o diskriminaciji.

U prosincu 2015. godine tvrtka je kažnjena sa 70.000 eura zbog odbijanja pristupa trima osobama s invaliditetom iz istih razloga.

Također, bilo je sličnih presuda i u prethodne dvije godine.

Iz zrakoplovne tvrtke kažu da su samo primijenili "interna pravila".

Etcheveste je bio suradnik bivšeg baskijskog separatističkog vođe Philippea Bidarta, a ostao je djelomično paraliziran 1987. godine, kada je ustrijeljen u kralježnicu dok ga je pokušavala uhititi francuska policija.

EasyJetov odvjetnik Maud Marian izjavio je za AFP, a prenosi The Guardian, kako nije iznenađen presudom, ističući da prijevoznik "nikada nije namjeravao diskriminirati tužitelja", te je dodao da je malo vjerojatno da će se žaliti na odluku.

Možda su slučajevi poput ovog uistinu dokaz da se osobe s invaliditetom za svoja prava moraju izboriti sudskim putem.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti