Asistivna tehnologija: Program koji pretvara glas u tekst dostupan i za hrvatski jezik

Program je razvijen na temelju neuronskih mreža zahvaljujući čemu prati kontekst izgovorenog i sposoban je samoispravljanju, stoga ga ne ograničavaju čak ni manje govorne mane

 

Newton Dictate je intuitivan program koji pretvara glas u tekst u realnom vremenu. Takvi programi nisu više novost, no ovaj zbog nečega ipak zaslužuje posebnu pozornost – odnedavno je dostupan i za hrvatski jezik.

Kako prenosi portal Netokracija, riječ je o aplikaciji za diktiranje razvijenoj u češkoj, koju za češki, slovački i poljski jezik koristi više od 7000 korisnika. U Hrvatsku ova tehnologija stiže pod okriljem tvrtke Newton Technologies Adria koja radi na razvoju aplikacije za slovenski, hrvatski i srpski jezik.

Tvrtka Newton Technologies Adria je u vlasništvu grupe Newton Media iz Praga koja je osnovana 1995., a danas broji više od 500 zaposlenih i ima 12 ureda u 9 država. Ipak, podružnica za regiju Adria sa sjedištem u Zagrebu i s Markom Poljakom na čelu ima potpunu autonomiju po pitanju razvoja rječnika s kojima su krenuli od nule.

Program je razvijen na temelju neuronskih mreža zahvaljujući čemu prati kontekst izgovorenog i sposoban je samoispravljanju, stoga ga ne ograničavaju čak ni manje govorne mane. Također, program je jednostavan za korištenje – kada želite nešto zapisati, dovoljno je otvoriti datoteku i početi govoriti u diktafon.

Među korisnicima Newton Dictatea je i KBC Zagreb. Velik odaziv u zdravstvu i pravosuđu dogodio se zahvaljujući tome što se upotrebom digitalnog zapisničara ljudski resursi i vrijeme utrošeni na tipkanje i zapisivanje sada preusmjeravaju negdje drugdje. U medicinskoj praksi to znači da liječnik može više vremena provesti s pacijentima jer ne mora pretipkavati nalaze ili dodatno provjeravati dokumente nakon prijepisa.

Zahvaljujući sinergiji tehnologija koje pretvaraju govor u tekst i tekst u govor, Marko Poljak vidi primjenu Newton Dictatea i za slijepe i slabovidne osobe.

"Potencijalnu primjenu vidimo u mogućnosti da slijepim i slabovidnim osobama omogućimo da im tekst s web stranica bude pročitan, da im se olakša rad s mobitelom ili pomogne pri čitanju dnevnih novina,“ kaže Poljak za Netokraciju.

Osim toga, aplikacijom za diktiranje može se upravljati glasom, putem diktafona koji se može držati i oko vrata, što bi omogućilo jednostavnije korištenje tehnologije i osobama s invaliditetom.

"Imamo potpunu potporu i želju baviti se projektima koje unapređuju rad društva. Pogotovo segment kojima naši sustavi nude omogućavanje procesa, a ne ‘samo’ optimizaciju istog. Tu smo otvoreni za suradnju, iskoristimo ono što imamo, a što nemamo – možemo zajedno razviti,“ zaključuje Poljak.

Newton Dictate je poslovni program i, barem zasad, nije dostupan za privatnu upotrebu. Međutim, napredak tehnologije još jednom ohrabruje, posebno zato što i tehnologija koja nije razvijena primarno kao asistivna, često nađe svoj put do osoba s invaliditetom.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti