Europski parlament: Zastupnik koči promjene koje donosi Zakon o pristupačnosti za osobe s invaliditetom

Løkkegaard također želi ukloniti arhitekturu iz nadležnosti zakona, tvrdeći da drugi propisi EU-a već zahtijevaju da objekti poput željezničkih postaja moraju biti dostupni osobama s invaliditetom

 

Grupa nevladinih udruga optužila je vodećeg zastupnika u Europskom parlamentu za ublažavanje novog zakona o pravima osoba s invaliditetom u EU.

Kažu da će prijedlozi prilagodbi danskog liberalnog zastupnika Mortena Løkkegaarda značajno oslabiti Zakon o pristupačnosti, koji će utjecati na do 80 milijuna Europljana s invaliditetom.

Skupina, koja uključuje Europski forum osoba s invaliditetom (EDF) i AGE Platform Europe, udrugu koja promiče interese 190 milijuna Europljana u dobi od 50 ili više godina, upozorila je zastupnika da će njegovi "neambiciozni" prijedlozi dramatično smanjiti opseg izvornog prijedloga Komisije.

Namjera akona je dovesti EU u sklad s Konvencijom UN-a o pravima osoba s invaliditetom (UNCRPD) koja je ratificirana prije više od pet godina, a zahtijevat će da zemlje članice EU-a "poduzmu odgovarajuće mjere" kako bi se osobama s invaliditetom osigurao jednak pristup svim uslugama i proizvodima.

"Imamo SAD koji usvaja reforme i nove zakone o pristupačnosti, dok mi u EU raspravljamo o tome hoćemo li uopće imati i ono minimalno", rekao je Yannis Vardakastanis, predsjednik EDF-a, odnoseći se na američki Zakon o osobama s invaliditetom star 27 godina. "Očekivali smo da Parlament bude predvodnik promicanja prava osoba s invaliditetom, a ne da ih reže."

Løkkegaard, koji pripada Savezu liberala i demokrata koji vodi pregovore u Parlamentu, odbacio je sugestije da je oslabio zakon, te tvrdi da želi "postići pravu ravnotežu" između poboljšanja prava za osobe s invaliditetom i jačanja unutarnjeg tržišta roba i usluga EU-a.

"Tvrtke moraju imati malo mjesta za inovativnost", rekao je za portal Politico, objašnjavajući zašto će brisanje detaljnih tehničkih kriterija iz nacrta zakona dati veću fleksibilnost tvrtkama pri dizajniranju novih pristupačnih usluga i proizvoda. "Morate tržištima dozvoliti da se razvijaju."

Løkkegaard također želi ukloniti arhitekturu iz nadležnosti zakona, tvrdeći da drugi propisi EU-a već zahtijevaju da objekti poput željezničkih postaja moraju biti dostupni osobama s invaliditetom.

Međutim, ne dijele svi to mišljenje. "Koja je svrha imati pristupačne strojeve za ulaznica u željezničkoj postaji, ako sama zgrada postaje nije pristupačna?" pita se belgijska zastupnica Helga Stevens, predsjednica grupe za osobe s invaliditetom pri Parlamentu.

Zastupnici desnog centra su na Odboru za unutarnje tržište Parlamenta prošlog tjedna signalizirali da će dati potporu Løkkegaardovim prijedlozima, ali ljevičarski zastupnici bili su suzdržaniji.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti