SOIH: Europska unija donosi više izgleda za jednakopravnost osoba s invaliditetom

"Vjerujemo da će Europska unija inzistirati na dosljednom poštivanju Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom i plana čiji je potpisnik i Republika Hrvatska," rekao je dr. Zorislav Bobuš, predsjednik SOIH-a

Predstavnici udruga osoba s invaliditetom, koji su se okupili u Istarskim Toplicama, izrazili su nadu da će ulazak Hrvatske u Europsku uniju pridonijeti poboljšanju njihova života u zajednici i donijeti veću mogućnost ostvarivanja jednakih prava.
Oni su u hotelu "Mirna" sudjelovali na izbornoj skupštini svoje krovne organizacije, Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), za čijeg su predsjednika peti put izabrali Zorislava Bobuša.

Bobuš je tom prigodom istaknuo kako će u svom radu Zajednica inzistirati da se primjenjuje Konvencija Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, akcijski plan Vijeća Europe te državna strategija za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom.

"Vjerujemo da će Europska unija inzistirati na dosljednom poštivanju Konvencije i plana čiji je potpisnik i Republika Hrvatska," rekao je Bobuš. Podsjetio je kako Republika Hrvatska priznaje pravo osoba s invaliditetom da na odgovarajući način sudjeluju u političkom životu i odlučivanju o pitanjima koja utječu na njihov položaj na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Sudionike današnje izborne skupštine pozdravio je istarski župan Valter Flego, koji je istaknuo da Istarska županija posebnu pozornost posvećuje osobama s invaliditetom.

"Jedan od najznačajnijih pokazatelja razvijenog civiliziranog društva je upravo briga za osobe s posebnim potrebama odnosno s invaliditetom i zato je Istra i po tom pitanju među vodećima," poručio je Flego.

Hina