Josip Petrač: Hrvatski savez udruga invalida rada s ponosom obilježava 50 godina postojanja

Misija Saveza bila je ponajprije stvaranje društva bez diskriminacije i predrasuda prema osobama s invaliditetom

 

"HSUIR je od osnutka, kroz već 50 godina, ostvario svoju funkciju s temeljnim ciljem da se bori za osnivanje što više udruga invalida rada na području cijele Republike Hrvatske, jer je nažalost u Hrvatskoj najveći broj upravo invalida rada, i to više od 250.000 osoba. To je glavna misija Saveza - osnivati nove udruge u kojima će se osobe s invaliditetom osjećati prihvaćeno i provoditi kvalitetno vrijeme. Naime, u udrugama naši članovi imaju mjesto gdje provode društveni život, gdje razmjenjuju svoja iskustva, odnosno odvija se socijalna integracija i kohezija članova. Također, smatram da smo putem izdavanja svojih publikacija - Informacije, Vodič kroz propise - obavili veliki posao o pravovremenom obavještavanju svih članova o promjenama zakona i slično“, rekao je Josip Petrač, dugogodišnji predsjednik HSUIR-a, povodom obilježavanja 50. godišnjice postojanja Saveza.

Hrvatski savez udruga invalida rada djeluje od 1967. godine sa ciljem unapređenja društvenog položaja invalida rada, prevencije nastanka ozljeda na radu, zaštite prava invalida rada i svih osoba s invaliditetom.

Misija Saveza bila je ponajprije društvo bez predrasuda i diskriminacije prema osobama s invaliditetom. To je cilj kojem HSUIR na svojim temeljnim vrijednostima kroz dugogodišnju misiju djeluje i teži. Od samog početka djelovanja, misija je unapređenje društvenog položaja invalida rada, zaštita prava i prevencija nastanka ozljeda na radu.

Jedna od glavnih aktivnosti Saveza od samog osnutka je pravno savjetovalište za sve osobe s invaliditetom.

"HSUIR od svog osnutka, već 50 godina kontinuirano, ima pravno savjetovanje kao jedini Savez u Republici Hrvatskoj te svaki invalid rada i ostale osobe s invaliditetom svakodnevno mogu dobiti pomoć u vezi svojih problema“, nastavio je Petrač.

Kako ističu iz HSUIR-a, glavna vizija temeljena je na izjednačenim socijalnim mogućnostima i uvjetima za invalide rada i sve ostale osobe s invaliditetom, te kvalitetnijim zakonskim okvirima koji bi pridonosili jednakopravnim mogućnostima sudjelovanja u životnoj zajednici, odgoju i obrazovanju, sudjelovanju u političkom i kulturnom životu, na području rada i socijalne skrbi. Također, u sklopu Saveza osigurana je mogućnost da osobe koje su zadobile invaliditet na radu mogu izabrati žele li i dalje nastaviti raditi i pridonositi društvu sukladno svojim mogućnostima i sposobnostima.

"Kroz povijest putem Hrvatskog saveza udruga invalida rada kao krovne organizacije artikulirali su se svi problemi koje imaju invalidi rada, kako na lokalnom tako i na regionalnom području, te je HSUIR kontinuirano radio na njihovom rješavanju putem zagovaranja javnih politika, davanjem inicijativa za izmjene i dopune postojećih Zakona i predlaganja novih“, istaknuo je Petrač.

Vrijednosti na kojima se temelje vizija, ciljevi i rad HSUIR-a su poštivanje ljudskih prava, odgovornost, suradnja i dijalog, pravo na informiranost, tolerancija, uvažavanje raznolikosti, nenasilje.

Osnovni ciljevi Saveza su promicanje ljudskih prava i djelovanje na izjednačavanju mogućnosti invalida rada, uključivanje što većeg broja invalida rada u rad udruga, ekonomska, socijalna, zdravstvena i pravna sigurnost invalida rada, te jednake mogućnosti invalidima rada.

Redovan rad Saveza sastoji se od administrativnih poslova; upravljanja financijskim poslovanjem; praćenja primjena i donošenja zakonskih propisa i sudjelovanja u donošenju istih; priprema i održavanja sjednica tijela upravljanja; jačanja kapaciteta Saveza i udruga HSUIR-a; koordiniranja, dogovaranja, usmjeravanja sa članicama u ostvarivanju specifičnih prava invalida rada i predlaganja aktivnosti od zajedničkog interesa; praćenja, poticanja i usmjeravanja djelovanja članica i pomaganja u njihovom svakodnevnom radu i rješavanju specifičnih teškoća; rada s korisnicima; sudjelovanja u radu tijela za praćenje, izučavanje i predlaganje mjera važnih za ostvarivanje prava i poboljšanje kvalitete življenja osoba s invaliditetom; unapređenja standarda kvalitete i poslovanja Saveza; upravljanja projektima i programa; umrežavanja i suradnje; tehničkih poslova; administriranja baze podataka; vidljivosti Saveza; informativne i edukativne djelatnosti; obilježavanja međunarodnog dana OSI populacije 3. prosinca; obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada u Hrvatskoj 21. ožujka.

"Član sam Udruge invalida rada Zagreba od samih početaka, a Udruga u Zagrebu je od osnutka članica Saveza invalida rada. Smatram da udruge osoba s invaliditetom nisu izbor osoba s invaliditetom, nego je to sudbina. Osobe s invaliditetom žele provoditi vrijeme sa sličnima sebi. Jedino putem udruge osobe s invaliditetom mogu ostvarivariti svoja prava, zadovoljiti svakodnevne potrebe i interese, te ostvariti resocijalizaciju nakon proživljene traume u društvo“, rekao je Petrač za kraj.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti