Dobra vijest: Žestokim aktivizmom spašeno odmorište opremljeno za turiste s invaliditetom

Puno pozitivnih priča diljem svijeta uči nas da trud često nije uzaludan. Možemo li i mi u Hrvatskoj slično reagirati, poučeni tuđim iskustvom?

 

Stanovnici male zajednice u Minnesoti uspjeli su spasiti kanadsko odmorište posebno opremljeno za turiste s invaliditetom.

Ministarstvo infrastrukture pokrajine Ontario i četiri organizacije iz Thunder Baya dogovorili su se da Wilderness Discovery Resort For the Disabled (Wilderness Discovery odmorište za osobe s invaliditetom) održe otvorenim još najmanje 20 godina, javlja Free Press, a prenosi portal Twin Cities.

Kirk Williams, stanovnik Madison Lakea u Minnesoti i veteran s invaliditetom, te njegovi skrbnici, Kevin i Lorie Johnson, započeli su kampanju nakon što im je rečeno da njihov zahtjev za rezervacije za 2015. godinu vjerojatno neće moći biti realiziran. Neprofitna organizacija zadužena za upravljanje objektom je dopustila da njihov ugovor s vladom Ontarija istekne, a pokrajinska vlada počela je razmatrati prodaju imovine privatnom ponuđaču.

Kampanja je uključivala online peticiju, hashtag "Save Wilderness Discovery" i poruke na koncertima i sportskim događajima.

Williams je nekada radio kao aktivist za prava osoba s invaliditetom. Zbog zdravstvenih problema glas mu je oslabio, a i za pokretanje invalidskih kolica mu je potrebna pomoć.

"Spašavanje kampa mu je vratilo polet," kaže Kevin Johnson o Willliamsovom entuzijazmu za kampanju.

Williams smatra da je odmorište izuzetno lijepo.

Na svakom od događaja koji su organizatori posjetili, zamolili su zabavljače i sportaše da poziraju na fotografiji sa "Save Wilderness Discovery" znakom.

"Razni ljudi su reagirali," kaže Johnson.

Četiri gradske organizacije uključene u dogovor obratile su pozornost kada je grupa prikupila na tisuće Facebook sljedbenika objavljujući fotografije sportaša i glazbenika koji drže znak.

"Ono što je važno je da će bilo tko s invaliditetom tko želi uživati ​​u prirodi imati mjesto za izlazak," zaključuje Johnson.

Puno pozitivnih priča diljem svijeta uči nas da trud često nije uzaludan. Možemo li i mi u Hrvatskoj slično reagirati, poučeni tuđim iskustvom?

Damir Fatušić