Moja priča: Ivana Knežević Šambić

Knežević Šambić dobitnica je nekolicine priznanja, pa je tako u više navrata proglašena i za trenericu godine za osobe s invaliditetom

 

"Gledajući s profesionalne strane, vidim da su djeca puno poboljšala svoje motoričke i funkcionalne sposobnosti unutar Univerzalne sportske škole. Roditelji kažu da im se kvaliteta života samim tim što dolaze, bez obzira što ne ostvaruju vrhunske rezultate, uvelike poboljšala. A to je i naš prvi cilj, a poslije iz te masovnosti da izađe možda danas-sutra dobar vrhunski sportaš ili paraolimpijac. Međutim, to nam nije prioritet, već okupiti djecu, poboljšati njihove funkcionalne i motoričke sposobnosti, zdravlje i kvalitetu života, a onda možda polučimo i vrhunski rezultat“, rekla je Ivana Knežević Šambić (33), po struci profesorica kineziologije i profesionalna trenerica iz Zagreba.

Trenirati je počela još u šestoj godini, i to u Stolnoteniskom klubu 'Lokomotiva' Vinkovci. Srednju medicinsku školu završila je u Osijeku, gdje nakon 'Lokomotive' nastavlja igrati za STK 'Vodovod' Osijek. Dolaskom na Kineziološki fakultet u Zagreb, prešla je u STK 'Tis' Zagreb. Stolnim tenisom bavi se profesionalno 25 godina i bivša je reprezentativka Republike Hrvatske, s brojnim državnim i međunarodnim turnirima iza sebe.

Došavši iz rodnih Vinkovaca u Zagreb, na kraju je i ostala u njemu. Naime, 2001./2002. godine bila je apsolventica na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, a potom je počela volontirati u Zagrebačkom športskom savezu s invaliditetom, gdje se prvi puta susreće sa sportašima s invaliditetom.

Nakon svih godina, i dalje radi u Zagrebačkom športskom savezu osoba s invaliditetom kao profesionalna trenerica, gdje vodi jedan od projekata – Univerzalnu sportsku školu, koja okuplja djecu s teškoćama u razvoju u Gradu Zagrebu. Središte je u Osnovnoj školi Antuna Mihanovića - Dubec, ali i u Dubravi, Prečkom, Savskoj, Novom Zagrebu, s punktovima. Program ide tri puta tjedno, kontinuirano unazad tri godine.

U sportu osoba s invaliditetom prisutna je desetak godina, ponajprije u stolnom tenisu i kuglanju. Kako se zainteresirala za OSI sport? Naime, veliki utjecaj na ovaj izbor imao je jedan događaj iz nedavne prošlosti, iz Domovinskog rata, kada joj je majka teško stradala u Vinkovcima te postala osoba s invaliditetom. Snajperista joj je oštetio vitalne organe, nakon čega je zadobila 70 posto invaliditeta, postavši civilna žrtva rata, trpeći posljedice sve do današnjih dana.

Ivana sa sinom i mamom

Zbog iskustva s majkom, koja je ostavila velikog utjecaja na njezin život, a i svjesna svih tegoba s kojima se suočavala dalje kroz život, Ivana je odlučila još u mladim danima da će u životu pomagati svima kojima će trebati, naročito OSI populaciji. I ta želja joj se i ostvarila.

Osim sporta, ostvarila se i u bračnom životu, kao i u majčinstvu. Nakon završetka studija udala se za mladića iz Đakova, ali zbog njezinih obveza u Zagrebu, odlučili su se za zajednički život upravo u metropoli. Unazad tri i pol godine postali su ponosni roditelji malog Antonia, koji često bude viđen na turnirima i treninzima.

"Nekada mi bude jako teško otići od kuće i često me nema doma. Jako mi je žao zbog toga, radi sinčića i supruga. Ali što ćemo, takav je život! Međutim, nastojim svoje dijete, budući da imam tu sreću da radim u sportu, kad god mi prilike to dopuštaju, povesti sa sobom na turnire, a i na treninge. A i htjela bih da malo vidi život osoba s invaliditetom, da se nauči pomagatiod malih nogu“, rekla je Knežević Šambić.

Od supruga uživa kroz cijelo vrijeme veliku podršku, budući je sportski vrlo angažirana, čak i vikendima.

"On je znao za koga se ženi – za profesionalnu sportašicu. Naučio je da me često nema. Zato je preuzeo tu ulogu što se tiče kuće. Kako se kaže: žene drže tri ćoška kuće, kod nas je dva naspram dva, čak tri za njega“, rekla je kroz smijeh.

Kao stolnotenisačica, jedina je koja ima ima fun klub čiji navijači je prate na svim natjecanjima.

Kao trenerica stolnotenisača i stolnotenisačica s invaliditetom iz STKI-a URIHO, vrlo je ponosna na svakog igrača, budući je taj klub najtrofejniji u Hrvatskoj. Isti je osnovala i uspješno ga kroz dugi niz godina vodi predsjednica Jadranka Blagus, s kojom ima vrlo dobru suradnju.

Knežević Šambić dobitnica je nekolicine priznanja, pa je tako u više navrata proglašena i za trenericu godine za osobe s invaliditetom . Također, osvojila je i nagradu austrijskog grada Linza radi osobitog doprinosa u razvoju stolnoteniskog sporta za osobe s invaliditetom.

Sve u svemu, unatoč svim sportskim rezultatima, najveća su joj utjeha sinčić Antonio i suprug, bez kojih ne bi bila ovo što je danas. Također, veliku podršku daju joj i roditelji koji žive u Vinkovcima, a koji jedva čekaju na zajedničke trenutke.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti