Nova studija: Autizam je moguće dijagnosticirati puno ranije nego se mislilo

Istraživači kažu da su bili u stanju s više od 90 posto točnosti identificirati kojoj djeci će do navršene druge godine života biti dijagnosticiran ovaj poremećaj

 

Nova studija sugerira da je moguće po prvi put predvidjeti da li će dijete razviti autizam, i to unutar prve godine njegova života, javlja Disability Scoop.

Istraživači kažu da su bili u stanju s više od 90 posto točnosti identificirati kojoj djeci će do navršene druge godine života biti dijagnosticiran ovaj poremećaj.

Nalazi objavljeni u srijedu ukazuju na mogućnost identificiranja djece s poremećajima iz spektra u daleko mlađoj dobi, a prije pojave simptoma u ponašanju.

"Rezultati ovog istraživanja su pravi napredak u ranom otkrivanju autizma," kaže Robert T. Schultz, vođa Centra za istraživanje autizma u Dječjoj bolnici u Philadelphiji koji je radio na studiji objavljenoj u časopisu Nature. "Iako smo već neko vrijeme znali da se autizam javlja suptilno, postepeno tijekom prvih nekoliko godina života, ova studija nudi prve čvrste dokaze prije djetetovog prvog rođendana i predviđa hoće li određenoj djeci s visokim rizikom vjerojatnosti biti dijagnosticiran autizam."

Trenutno se autizam pouzdano može dijagnosticirati već u dobi od 2 godine, ali kod većine djece, prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, to je slučaj tek nakon navršene 4 godine.

Istraživanja pokazuju da je intervencija kod autizma najuspješnija kada počne čim ranije, tako da znanstvenici žele pronaći pouzdane metode uočavanja poremećaja kod mlađih dobnih skupina.

"Ako budemo u stanju ponoviti te rezultate u daljnjim istraživanjima, ova saznanja obećavaju promijeniti način na koji pristupamo dijagnosticiranju autizma kod novorođenčadi i djece, tako da će biti moguće prepoznati novorođenčad koja će kasnije razviti autizam prije nego se pojave simptomi u ponašanju," kaže Schultz.

Otkrića bi mogla ukazati na prilike za nove tretmane i mogućnost da se intervenira prije nego razlike u mozgu bitno napreduju, izjavili su istraživači.

"Nismo imali način za detektiranje biomarkera autizma prije nego se razviju uvjeti i simptomi," rekao je Josip Piven, glavni autor studije s Carolina Institute for Developmental Disabilities na Sveučilištu u Sjevernoj Karolini. "Sada imamo vrlo obećavajuće tragove koji upućuju da bi to, u stvari, moglo biti moguće."

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti