Dobra vijest: Novčani poticaj za poboljšanje pristupačnosti za učenike s invaliditetom

Ministar za ranjivu djecu i obitelji, Edward Timpson, priopćio je da vlada želi osigurati jednake mogućnosti za svu djecu, bez obzira na njihovo podrijetlo i izazove s kojima se možda suočavaju

 

Škole u Engleskoj će primiti novčani poticaj kako bi poboljšale sadržaje za djecu s teškoćama u razvoju i invaliditetom.

Iznos od 215 milijuna funti mora biti potrošen na povećanje školskih kapaciteta i poboljšanje pristupačnosti za učenike s invaliditetom, poput specijaliziranih učionica i objekata, ali ne i na opće, svakodnevne školske troškove.

Vijest dolazi baš u vrijeme kad se mnoge škole žale na opći manjak sredstava.

Ministar za ranjivu djecu i obitelji, Edward Timpson, priopćio je da vlada želi osigurati jednake mogućnosti za svu djecu, bez obzira na njihovo podrijetlo i izazove s kojima se možda suočavaju.

"Već smo napravili najveće promjene za učenike s posebnim obrazovnim potrebama i invaliditetom u generaciji, ali želimo ići dalje i graditi na tom uspjehu“, rekao je Timpson za BBC.

"Naša multi-milijunska investicija omogućit će lokalnim vijećima izgradnju novih učionica i unapređenje sadržaja za učenike, čime se osigurava da niti jedno dijete ne bude ostavljeno pozadi", dodao je.

Od vijeća će se očekivati ​​da se savjetuju s lokalnim roditeljima, skrbnicima, školama, i drugima, o tome kako treba koristiti sredstva i objaviti kratak plan koji će pokazati kako će potrošiti novac.

Svaka lokalna vlast, osim otočja Scilly i grada Londona, dobit će najmanje 500.000 funti, iznos koji mora biti potrošen u periodu od tri godine, počevši od 2018. godine.

Malcolm Trobe, privremeni glavni tajnik Udruge školskih i fakultetskih voditelja, rekao je kako će ravnatelji biti vrlo zadovoljni s bilo kakvim državnim ulaganjem u obrazovanje, posebno kada je ono usmjereno na pomoć mladim ljudima s najvećim potrebama.

"Nažalost, to je kap u moru u odnosu na ono što je potrebno“, dodao je.

"Škole će morati napraviti 3 milijarde funti uštede na svojim godišnjim troškovima do 2020. godine, što će imati veliki utjecaj na nastavni plan i program koji mogu ponuditi i podršku koju su u mogućnosti dati mladim ljudima, jer će imati daleko manje osoblja“, kaže Trobe.

"Osim toga, Nacionalni ured za reviziju nedavno je izvijestio da će vraćanje svih školskih zgrada u zadovoljavajuće ili bolje stanje koštati procjenjenih 6,7 milijardi funti."

Slična investicija bi zacijelo bila dobrodošla i u Hrvatskoj, no uz sve drugo, nama je prijeko potrebna i ozbiljna analiza, a vjerojatno i promjena cijelog obrazovnog sustava, posebno njegovog odnosa prema djeci s teškoćama u razvoju i učenicima s invaliditetom.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti