Diskriminacija: Vozaču s invaliditetom stroga kazna za nepravilno parkiranje

Chris McQuire tvrdi da nije imao izbora nego parkirati na dva parkirna mjesta, preko bijele crte, kako bi imao dovoljno prostora da u potpunosti otvori vrata i izađe van

 

Chris McQuire izjavio je kako neće platiti parkirnu kaznu jer smatra "da je sustav pogrešan", a on nije imao drugog izbora, jer su sva parkirna mjesta za osobe s invaliditetom bila zauzeta.

52-godišnji Chris je 16. veljače na Tape Street parkiralištu u Cheadleu kažnjen sa 70 funti novčane kazne, unatoč činjenici da je na ploči s instrumentima jasno istaknuo znak pristupačnosti.

On tvrdi da nije imao izbora nego parkirati na dva parkirna mjesta, preko bijele crte, kako bi imao dovoljno prostora da u potpunosti otvori vrata i izađe van, izvještava Stoke Sentinel, a prenosi Mirror.

"Imao sam krvarenje u mozgu prije 15 godina, što je dovelo do moždanog udara. To me ostavilo više-manje oduzetim na desnoj strani“, kaže Chris.

"Morao sam ponovno naučiti kako hodati i pričati, i nakon puno napornog rada dobio sam vozačku dozvolu natrag prije tri godine, što je bio veliki uspjeh nakon svega što sam prošao.“

"Neću platiti kaznu jer sustav nije u redu. Postoji 160 parkirnih mjesta u Cheadleu, a samo sedam od njih su za osobe s invaliditetom."

Chris je u Cheadleu proveo oko dva sata, uživajući u obroku s prijateljem.

"Što se mene tiče, Vijeće je izbrisalo Cheadle s karte svijeta", dodao je, obećavši da se nikada neće vratiti u taj grad.

Ostali posjetitelji Tape Street parkirališta su podržali Chrisa u njegovoj žalbi.

"Ako je njegov znak pristupačnosti bio vidljiv, onda mislim da su trebali poslušati zdrav razum. Ima dosta prostora tako da on nije onemogućavao ostale kupce da parkiraju", ističe 56-godišnji IT konzultant Richard Ward iz Kingsley Holta.

"Mislim da nitko s invaliditetom ne bi trebao dobiti kaznu. Daleko je veći problem sa zdravim vozačima koji parkiraju na mjesta za osobe s invaliditetom", dodao je 70-godišnji Pat Williams iz Longtona.

Općinsko vijeće Staffordshire Moorlandsa potvrdilo je da žalbu još uvijek obrađuju, te da ju ne mogu komentirati dok odluka nije donesena.

Sličan smo slučaj nedavno imali i u Hrvatskoj. Nadamo se da će pravda i u Chrisovom slučaju biti dostižna.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti