Dobra vijest: Ulica Sezam približava djeci autizam

Autori su proveli opsežna istraživanja i za potrebe drugih likova, uključujući konzultacije s edukatorima i dječjim psiholozima, te udrugama za autizam

 

 Legendarna dječja emisija "Ulica Sezam" tijekom 50 godina emitiranja često je eksperimentirala s novim metodama poučavanja djece o društvenim pitanjima i osnovama pisanja i računanja a sada je izabrala novi izazov - kako djeci približiti autizam.

'Ulica Sezam' dobit će novi lik, autističnu lutku Juliju, objavili su autori u nedjeljnoj informativnoj emisiji CBS News '60 Minutes'.

Dijagnoze autizma sve su češće proteklih godina i danas neki oblik autizma ima svako 68. dijete u SAD-u, pokazuju podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Pritom približavanje te teme djeci donosi sa sobom brojne izazove.

"Na samom početku krenula je rasprava - 'kako pristupiti temi? kako govoriti o autizmu?", kazala je u emisiji '60 Minutes' scenaristica 'Ulice Sezam' Christine Ferraro.

"Pitanje je osjetljivo jer ne postoji jedinstveno viđenje autizma - svaka osoba koja ga ima drugačije ga vidi", objasnila je.

Epizoda u kojoj se Julia prvi puta pojavljuje uključuje neke zajedničke scenarije.

Prilikom upoznavanja s Velikom Pticom, Julia je ignorira. Također, kada skupina djece odluči igrati 'ljepljive babe', Julia je tako uzbuđena da počne skakati.

"Takvo ponašanje može biti tipično kod neke autistične djece", tumači Ferraro. 

U emisiji situacija se pretvara u novu igru u kojoj sva djeca skaču zajedno s Julijom.

"Bio je to vrlo jednostavan način da pokažemo da uz vrlo blagu prilagodbu mogu ući u njezin svijet", objasnila je scenaristica popularne dječje emisije.

Autori su proveli opsežna istraživanja i za potrebe drugih likova, uključujući konzultacije s edukatorima i dječjim psiholozima, te udrugama za autizam, kako bi što bolje približili autizam neautističnoj djeci.

Stjecajem okolnosti, i glumica-lutkarica koja animira Julijinu lutku Stacey Gordon ima autističnog sina.

"Važno je da neautistična djeca vide kako autizam može izgledati", kazala je Gordon u emisiji '60 Minutes'.

"Da su prijatelji mog sina na televiziji vidjeli ponašanje kakvo je njegovo prije no što su se s njime susreli u učionici, možda se ne bi uplašili", objasnila je.

Hina