Asistivna tehnologija: Komunikator za osobe s poteškoćama u govoru

Fleksibilni komunikator za osobe s poteškoćama u govoru, osmišljen za djecu, vrlo jednostavan za korištenje, uspostavu komunikacije s drugim osobama, a omogućuje i slikovito učenje novih stvari i pojmova, pa čak i stranih jezika

Mogućnost da se razmijene ideje s osobama koje nas okružuju nije uvijek jednostavna, ali to u osnovi predstavlja temeljno ljudsko pravo. Sukladno tome svakoj osobi treba omogućiti izražavanje svojeg mišljenja i komunikaciju s ostalim ljudima. Njima je neophodna upotreba različitih komunikacijskih uređaja kako bi savladali te prepreke i normalno nastavili sa životom. Obzirom da veliki dio korisnika ovih uređaja čine djeca, nužno je da budu fleksibilni i što jednostavniji za korištenje, te da korisnicima istovremeno omoguće brzo i efikasno učenje.

Uređaj za učenje stranih jezika

Jedan od najinteresantnijih rješenja na tržištu je upravi SuperTalker. Ovaj uređaj osmišljen je upravo za djecu, da rastu s njime te da im olakšava svakodnevicu. Za razliku od većine komunikacijskih uređaja koje se može pronaći na tržištu, SuperTalker se može prilagoditi na način da ima dvije, četiri ili osam komunikacijskih ćelija. Na taj način je postignuta fleksibilnost ovog uređaja, te se smanjila potreba za nepotrebnim prilagođavanjem djeteta novim uređajima kako se njegove sposobnosti razvijaju. Početni korisnici koriste ovaj uređaj za komunikaciju unutar svog okruženja, dok napredni korisnici bez problema mogu sudjelovati u vođenju razgovora, društvenim aktivnostima ili jednostavno izraziti svoje ideje. Korištenje ovog uređaja nije ograničeno samo na komunikaciju. SuperTalker se može koristiti za učenje i prakticiranje stranih jezika, te za pomoć korisniku pri otkrivanju novih stvari i pojmova.

Komunicirati bez poteškoća

Ukupna dužina snimanja SuperTalkera je 16 minuta, dok je vrijeme snimanja pojedine poruke neovisno o dužini snimanja ostalih poruka. Broj konfiguracijskih ćelija određuje i broj različitih poruka koje se mogu reproducirati. Svaka ćelija se sastoji od osam razina te se na taj način omogućuje korisniku istovremeno korištenje 64 poruke. Razine ćelija je moguće promijeniti pomoću kotačića koji se nalaze sa stražnje strane komunikatora. Aktiviranje pojedine površine moguće je izvršiti izravnim pritiskom na samu površinu ili pomoću dodatnih prekidača koji se spajaju na komunikator. Time se korisniku omogućuje lakši pristup željenom izrazu te to dokazuje kako se prilikom izrade ovog komunikatora mislilo na svaki detalj. Kristalno čist zvuk prilikom reprodukcije je dodatna prednost, te se upravo na taj način željelo što više ovaj komunikator približiti korisniku, jer je snimljeni glas iz njegove okoline i to mu uvelike pomaže u prihvaćanju samog uređaja.
Više o SuperTalkeru možete saznati na stranici  http://www.riteh.uniri.hr/asistivna-tehnologija/  koju uređuju studenti Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.
Piše: Alen Konović