Dobra vijest: Muppetica s autizmom

„Voljela bih da ona ne bude Julia, dijete u „Ulici Sezam” koje ima autizam. Željela bih da bude samo Julia“, kaže Christine Ferraro, koja već dugi niz godina piše „Ulicu Sezam”

 

Njezino ime je Julia i ona ima autizam.

Debitirat će u „Ulici Sezam”, uz malu pomoć svojih starih prijatelja Elma i Abby, koji će predstaviti Juliu Velikoj Ptici. Isprva, Julia se neće htjeti rukovati s velikom žutom pticom.

„Morali smo objasniti Velikoj Ptici da Julia voli Veliku Pticu”, rekao je Muppet Elmo, a prenosi Disability Scoop. „Samo što Julia ima autizam. Pa joj je ponekad potrebno malo više vremena da napravi neke stvari.”

Srećom, do kraja epizode četiri Muppeta se nauče jedno na drugo i počnu se igrati lovice.

„To je bio vrlo jednostavan način za pokazati da se s vrlo malom prilagodbom oni mogu družiti s njom na njenom mjestu”, rekla je Christine Ferraro, koja već dugi niz godina piše „Ulicu Sezam”.

Kreativni tim iza najnovijeg dodatka „Ulici Sezam” radio je s organizacijama za autizam kako bi odlučili koje bi karakteristike Julia trebala imati i kako najbolje približiti autizam svoj djeci. Dizajnerica lutaka Rollie Krewson opisala je za CBS razne detalje koji su bili dio stvaranja izgleda Julie, uključujući ruke koje mogu nekontrolirano lepršati kada je Julia uzbuđena.

Tim je također svjestan činjenice da lik Julie ne može potpuno prikazati autizam.

„Teško je jer autizam nije jedna stvar, on je različit za svaku osobu koja ima autizam”, kaže Ferraro. „Postoji izreka koja kaže„Ako ste upoznali jednu osobu s autizmom, upoznali ste jednu osobu s autizmom.“”

Julijina lutkarica Stacey Gordon zna to i sama, jer i njezin sin ima autizam. Ona se nada da će postojanje lika poput Julie u „Ulici Sezam” biti značajno za buduće generacije. „Da su prijatelji mog sina bili izloženi njegovom ponašanju kroz nešto što su vidjeli na TV-u prije nego što su to doživjeli u razredu, možda ne bi biti uplašeni”, rekla je. „Oni ne bi bili zabrinuti kada je plakao. Znali bi da se on igra na drugačiji način i da je to u redu.”

„Voljela bih da ona ne bude Julia, dijete u „Ulici Sezam” koje ima autizam. Željela bih da bude samo Julia“, dodala je Ferraro.

 

Tekst: Damir Fatušić