Grad Zagreb: Projekt 'Change Your Mindset - Sport4Everyone' za razvoj sporta osoba s invaliditetom

"Prilagođene sportske aktivnosti mogu uspješno rušiti stereotipe o osobama s invaliditetom, unaprijediti njihovo fizičko i mentalno zdravlje te im omogućiti humaniju inkluziju u sve pore aktivnog građanstva", istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić 

 

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi Grada Zagreba predstavljen je europski projekt 'Change Your Mindset - Sport4Everyone, čija je provedba započela 1. siječnja 2017., a koji je financiran u okviru Erasmmus+ Sport programa Europske unije.

Projekt se provodi tijekom 18 mjeseci u sedam europskih zemalja - Hrvatska, Austrija, Slovenija, Italija, Srbija, Crna Gora i Makedonija - a uključeno je sveukupno osam partnera.

Nositelj projekta je Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom. Osnovni cilj mu je promocija i podizanje razine svijesti o sportu i tjelesnim aktivnostima za osobe s invaliditetom, prvenstveno u dobi od 15 do 29 godina, kao i njihova inkluzija u rekreativne sportske aktivnosti.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 500.000 EUR-a.

Projekt, kao i aktivnosti koje će obuhvatiti, predstavili su predsjednik Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom Josip Držaić, koji se pohvalio na financijskim postignućima koji će ići iz Europske unije, a samim time rasteretiti gradski proračun, te glavna tajnica Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom Mirela Šikoronja Ivančin, koja je naglasila da ciljna skupina ovog projekta nisu samo mlade osobe s invaliditetom, već svi oni koji su s njima u neposrednom kontaktu, kao što su liječnici, fizioterapeuti, kineziolozi, odnosno profesori tjelesnog odgoja u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima, a primarno roditelji.

 

"Kroz naš rad primijetili smo kako roditelji, najčešće iz straha od dodatne ozljede, ne motiviraju djecu za bavljenje rekreativnim sportom, iako on unapređuje tjelesno i mentalno zdravlje, sprječava mnoge nezarazne bolesti te ne manje bitno – pruža pojedincu priliku za socijalizacijom“, rekla je Šikoronja Ivančin.

Uz njih, na konferenciji su sudjelovali i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je čestitao Zagrebačkom športskom savezu osoba s invaliditeta na uspješno pokrenutom projektu, zatim pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za odgoj i obrazovanje Grada Zagreba Katarina Milković, te Marija Crnković, voditeljica Službe za međunarodnu suradnju i EU fondove te predstavnica Središnjeg državnog ureda za šport.

"Prilagođene sportske aktivnosti mogu uspješno rušiti stereotipe naših sugrađana o osobama s invaliditetom, unaprijediti ne samo njihovo fizičko, nego i mentalno zdravlje te im omogućiti humaniju inkluziju u sve pore aktivnog građanstva, kao vrijednih građana našeg grada", rekao je gradonačelnik Bandić, koji je istaknuo da osobno uvijek promišlja o važnosti sportskih aktivnosti, budući da one doprinose zdravijem načinu života svakog pojedinca, a osobito osoba koje imaju određene zdravstvene poteškoće.

Projekt su podržali i predsjednik Sportskog saveza Grada Zagreba Nikola Dragaš te glavni tajnik saveza Zdenko Antunović.

 

Istaknuto je da će se u okviru glavne projektne aktivnosti podizanja razine svijesti svih ključnih dionika, poput osoba s invaliditetom, njihovih obitelji, liječnika opće medicine te profesora tjelesnog i zdravstvenog odgoja, zatim obrazovnih, zdravstvenih i sportskih institucija, organizirati trodnevne radionice/seminari na kojima će stručnjaci iz raznih područja prezentirati važnost bavljenja rekreativnim sportom za osobe s invaliditetom. Također, planiraju se organizirati i dvodnevni okrugli stolovi s donosiocima odluka na lokalnom i nacionalnom nivou, uključenih u područja relevantnima za ciljeve projekta, te završna konferencija u Zagrebu u lipnju 2018. na Atletskom stadionu Mladost, koja će se sastojati od velike prezentacije sporta i sportsko-rekreativnih aktivnosti za osobe s invaliditetom.

Projektni partneri 'Change Your Mindset - Sport4Everyone' su Paraolimpijski odbor Slovenije, Stolnoteniski savez Austrije, Paraolimpijski odbor Makedonije, Paraolimpijski odbor Srbije, Paraolimpijski odbor Crne Gore, Stolnoteniski savez Italije i Udruga za promicanje aktivnog građanstva ECHO, Zagreb.

Klaudija Klanjčić