HSUIR: Gostovanje Udruge osoba s invaliditetom 'Vuka' iz Vukovara

HSUIR ove godine obilježava pola stoljeća djelovanja, te je proslavio i 10. godišnjicu Nacionalnog dana invalida rada Hrvatske

 

U prostorijama Hrvatskog saveza udruga invalida rada (HSUIR) u Zagrebu, 25. travnja u 12 sati, otvorena je 24. izložba povodom programa 'Klubovi podrška kvaliteti življenja invalida rada', kojoj su nazočili članovi Udruge osoba s invaliditetom 'Vuka' iz Vukovara.

Bila je ovo prilika da se po prvi puta predstavi i najmlađa udruga u sastavu HSUIR-a, a to je Udruga invalida rada 'Vuka', osnovana 24. studenog 2014. godine sa ciljem promicanja prava osoba s invaliditetom, a čiji je predsjednik Đorđe Bošnjak. U članstvo Saveza uključena je od travnja 2015. godine.

Bošnjak je istaknuo neke projekte koje njegova Udruga provodi, primjerice 'Dostojanstveno stariti', koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i u sklopu kojeg prevoze članove u trgovine, bolnice, doktorima, frizerima, te 'Halo pomoć' preko Centra Primum - Doma za starije i nemoćne osobe, u sklopu čega narukvice i ogrlicu koristi pet članova, a koji sufinancira Grad Vukovar. Također, kroz prošlu godinu imali su korištenje programa 'Pomoć u kući' preko projekta Mirovne grupe mladih Dunav iz Vukovara, financiranog od strane Europskih fondova, a koje će se ponovno aktivirati od prvog lipnja ove godine na šest mjeseci.

 

Aktivnost Udruge prikazana je najbolje kroz fotografije, video zapis i donesene kreativne radove. Prikazan je i film o volonterima i njihovu radu s članovima Udruge.

Iz Udruge Vuka donijeli su i brošurice za projekt 'Vučedolski arhaični ples – najstariji oblik plesa' (VAP-NOT), koji je predstavio njegov voditelj Stevan Ristić, istražitelj plesa, muzičar, koreograf i komunikolog. Na spomenutom projektu Udruga je započela rad 2015. godine zajedno s Muzejem Vučedolske kulture i plesnim klubom 'Mambo', s glavnim ciljem ustanovljenja plesne škole koja bi djelovala kroz principe VAP-NOP projekta, ali i sporednim ciljevima kao što su opći razvoj uže i šire zajednice kroz buduće projekte vezane za turizam, obrazovanje i kulturu, a posebno aktivno uključivanje osoba s invaliditetetom u društveni život zajednice.

Stevan Ristić je posebno upozorio da 'Vučedolska golubica' nije golubica, već jarebica, a došao je do saznanja da je prvi ples uopće nastao na području Vučedola te da su prvi plesači bile osobe s invaliditetom. Upravo to saznanje da su osobe s invaliditetom bile prvi koreografi utjecalo je na namjeru osmišljavanja i rada na projektu VAP-NOT. Ujedno, istaknuo je simbole Vučedola: vučedolsku jarebicu – greškom nazvanu golubicu, kalendar koji je nastao kao potreba praćenja vremena, vrača u funkciji duhovnog i svjetovnog vođe koji je poznavao tajne pravljenja bronce, a koji je bio hrom – kao prava slika Hefesta, te broj šest kao simbol zasviježđa Plejada, gdje je stanovao Hefest. Kao zonu rasprostiranja Vučedolske kulture navedena su tri važna puta – put rude kojim se putovalo u potrazi za rudačom, put soli kojom se konzervirala hrana i put bronce, kojim se širila kultura. Postoji velika vjerojatnost, na osnovu dokaza, da su upravo Vučedolci, koji su napustili svoju domovinu, osnovali Troju.

 

Predsjednik HSUIR-a Josip Petrač zahvalio se svima na dolasku, kao i na pokazanim kreativnim radovima koje su napravili vrijedni članovi i volonteri u sklopu kreativne radionice.

HSUIR ove godine obilježava pola stoljeća djelovanja, te je proslavio i 10. godišnjicu Nacionalnog dana invalida rada Hrvatske 21. ožujka, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Ovom izložbom pokazuje da njegovo djelovanje ide dalje, na korist svih članica udruga i osoba s invaliditetom.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti