Savez gluhih i nagluhih Grada Zagreba: Završna konferencija projekta 'New methods for inclusion'

Savez gluhih i nagluhih Grada Zagreba je najstarije udruženje koje okuplja tu skupinu osoba s invaliditetom na području Republike Hrvatske

 

Završna konferencija projekta 'New methods for inclusion', čiji je nositelj Savez gluhih i nagluhih Grada Zagreba uz partnere Baltic Regional Fund iz Latvije i CRRES Buzãu iz Rumunjske, održana je u Zagrebu, u hotelu Arcotel Allegra, na kojoj je predstavljen priručnik 'Learn how to communicate, learn how to include!'.

Navedeni projekt financiran je od strane Agencije za mobilnost i projekte Europske unije unutar Erasmus+ programa, a trajao je 20 mjeseci. Završiti će krajem svibnja ove godine.

Priručnik je pisan na četiri jezika – hrvatskom, engleskom, rumunjskom i latvijskom.

Iz Saveza su istaknuli da su projektom unaprijeđene vještine rada s mladima, razvijene nove metode rada, povećan je socijalni kapital osoba oštećena sluha te je ostvaren pomak u smanjenju predrasuda lokalne zajednice prema uključivanju osoba s invaliditetom u društvo.

Na početku Konferencije prisutnima se obratio Toni Rakitić, član Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba, koji je sudjelovao na radionicama u sklopu ovog projekta. Istaknuo je kako je ovaj projekt za njega bio korisno iskustvo i kako je siguran da će koristiti ne samo gluhim osobama, nego i ostalim osobama s komunikacijskim barijerama.

Zatim je prisutne pozdravila Katarina Tonković, predsjednica Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba, koja je naglasila ulogu Saveza u životu gluhih i nagluhih osoba, ali i važnost dobivanja pravovremene informacije u komunikaciji svih članova društva. Zahvalila se svima koji su sudjelovali u projektu i izradi priručnika.

Alma Sarač, stručna suradnica Saveza, prisutnima je predstavila projekt i učinke koje je ostvario. U prezentiranju posebno je istaknula važnost neformalnih metoda učenja za osobe s komunikacijskim poteškoćama.

Eduard Nicolescu, partner iz Rumunjske, predstavio je intelektualni produkt projekta – priručnik 'Learn how to communicate, learn how to include!', koji prestavlja alat za rad s mladima s komunikacijskim poteškoćama te drugim osobama koje su zbog komunikacijskih barijera isključene iz društva.

 

Na kraju uvodnog dijela predstavnici partnera – Katarina Tonković, Ginta Salmina i Eduard Nicolescu potpisali su Memorandum o suradnji, čime su se obvezali na daljnje aktivnosti sa ciljem davanja podrške implementaciji intelektualnog produkta ovog partnerstva.

Nakon uvodnog dijela održana su dva Panela.

Prvi panel je bio na temu 'Uključivanje neformalnih metoda učenja u školske kurikulume i aktivno sudjelovanje mladih osoba s komunikacijskim poteškoćama u aktivnostima koje koriste neformalne metode učenja'. Sudionici panela su bili Domagoj Morić - Forum za slobodu odgoja, Ljubica Pribanić - Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet i Ginta Salmina - Baltic Regional Fund.

Sudionici drugog panela bili su Marica Mirić - SOIH, Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Helena Majerić - Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Eduard Nicolescu - CRRES Buzãu, a održan je na temu 'Efikasno djelovanje i pružanje usluga mladima s komunikacijskim poteškoćama putem neformalnih metoda učenja kroz projekte OCD-a u suradnji s lokalnom samoupravom. Komparativna analiza i prakse u Europskoj uniji'.

Na kraju Konferencije sve prisutne, koji su se odazvali u velikom broju, pozdravila je Katarina Tonković.

Konferencija je održana na engleskom jeziku, uz prevođenje na hrvatski znakovni jezik i međunarodni znakovni jezik.

Istoj su nazočili tumači/prevoditelji i korisnici usluga Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba, Božena Lukač – predstavnica Agencije za mobilnost i projekte Europske unije, Darijo Jurišić – zamjenik Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i konzul Bogdan Brinzei - Veleposlanik Rumunjske u Republici Hrvatskoj.

Savez gluhih i nagluhih Grada Zagreba je najstarije udruženje koje okuplja tu skupinu osoba s invaliditetom na području Republike Hrvatske. Ovim projektom uspjeli su ostvariti europsku dimenziju rada partnerskih organizacija, i kako sami ističu - ojačali su partnerstvo na europskoj razini te stvorili bazu neformalnih mreža organizacija koje uključuju u svoj rad mlade ljude s manje mogućnosti.

Klaudija Klanjčić