Skup europskih udruga za autizam: Nedostaje sustavna skrb za osobe iz autističnog spektra

"U Hrvatskoj postoje neke usluge za osobe s poremećajem iz spektra autizma, no bojim se da i održivost tih usluga, a i sve buduće usluge, ovise previše o inicijativi roditelja", rekla je predsjednica Autism Europe Zsuzsanna Szilvasy

 

U mnogim zemljama srednje i jugoistočne Europe nedostaje sustavna državna skrb o osobama s poremećajem iz spektra autizma, zaključili su sudionici danas završene Generalne skupštine  Autism Europe, krovne organizacije udruga za autizam, čiji domaćini su ove godine bili grad Zagreb i Savez udruga za autizam Hrvatske.

U dva dana Skupštine, predstavnici drugih europskih zemalja su identificirali problem nedostatka sustavne skrbi u mnogim zemljama srednje i jugoistočne Europe. Nadamo se kako će Hrvatska u skorom narednom razdoblju imati priliku napraviti jasan iskorak prema sustavima koje prepoznajemo u zemljama zapadne Europe i biti prepoznata kao predvodnik u ovom dijelu Europe u području sustavne skrbi za osobe s poremećajem iz spektra autizma, priopćio je Savez udruga za autizam Hrvatske. 

Udruge članice Saveza obavljaju ogroman dio posla i vrijeme je da institucije svrate pogled na vrhunske rezultate koje ostvaruju i olakšaju im financiranje i održivost, ističe se u priopćenju.

Savez udruga za autizam Hrvatske poziva ministre obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi da se počnu ispunjavati ciljevi Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom do 2020. godine i uvaže prijedlozi roditelja. Ističe da je neophodno hitno uspostaviti dijagnostičke centre u četiri najveća grada, ranu intervenciju i rješenja za odrasle.

Predstavnici iz Europe i čelnici organizacije Autism Europe upoznali su se s nivoom skrbi koji je dostupan osobama s poremećajem iz spektra autizma u Hrvatskoj i radom roditeljskih udruga, članica Saveza.

"U Hrvatskoj postoje neke usluge za osobe s poremećajem iz spektra autizma, no bojim se da i održivost tih usluga, a i sve buduće usluge, ovise previše o inicijativi roditelja," rekla je predsjednica Autism Europe Zsuzsanna Szilvasy. Dodala je kako je upoznala roditelje pune energije ali da se ne smije dogoditi da oni budu jedini nositelji sustavnih rješenja, već država treba ponuditi punu sustavnu podršku.

Sudionici Skupštine posjetili su stambenu zajednicu za osobe s PSA u mjestu Mostari nadomak Zagreba. Stambenu zajednicu, jedinu takvu u Hrvatskoj, vodi roditeljska udruga, Udruga za autizam - Zagreb, a u njoj trenutačno živi šest odraslih s autizmom.

"Posebno impresionira da su roditelji ruševnu zgradu na rubu malog mjesta transformirali u toplu zajednicu i to sve uradili uz donacije dobrih ljudi, puno truda i odricanja kroz godine," rekla je predsjednica Autism Europe Zsuzsanna Szilvasy.

"Skrb za starije osobe s poremećajem iz spektra autizma je jedan od gorućih problema cijele Europe i takav projekt je za primjer svim našim članicama diljem Europe te nada za mnoge roditelje osoba s PSA koji žive u strahu za budućnost. Nadamo se da će i vaša država dodatno podržati ovakve inicijative diljem zemlje," izjavila je predsjednica Szilvasy.  

Generalna skupština europske krovne organizacija Autism Europe okupila je od 5. do 7. svibjna više od 50 predstavnika organizacija civilnog društva iz cijele Europe koje djeluju u području skrbi o osobana s poremećajem iz spektra autizma. Održana je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. 

Hina