Asistivna tehnologija: Bespilotna letjelica kao pomoć roditeljima djece s teškoćama u razvoju

Letjelica će stajati, osim ako se dijete udalji iz sigurnog prostora, a u tom bi slučaju letjelica prišla djetetu i pustila glasovnu poruku od roditelja kako bi se dijete vratilo u sigurno područje

 

Majka mlade kćeri s autizmom, Christine Carr, diplomirala je ovog mjeseca na Milwaukee institutu za umjetnost i dizajn. Za svoj diplomski rad, Carr je kreirala bespilotnu letjelicu opremljenu video-kamerom, dizajniranu kako bi roditeljima pružila dodatnu pomoć pri čuvanju njihove djece.

"Ponekad je izazov samo oprati rublje ili obaviti svakodnevne poslove jer se osjećate kao da uvijek trebate biti tamo", rekla je 35-godišnja Carr, a prenosi Disability Scoop.

Carr i njezin muž, Colin, imaju dvoje djece – 6-godišnju Lillian, koja ima autizam, i trogodišnju Cairenn.

Nonni, kako je Carr nazvala letjelicu, ima oblik kugle i kameru koja prenosi video na pametni telefon roditelja.

Roditelj također može programirati letjelicu za postavljanje granica za ono što se smatra sigurnim prostorom za dijete – to može biti, primjerice, dvorište ili igraonica.

Nonni koristi tehnologiju prepoznavanja lica za praćenje djeteta s udaljenosti. Letjelica će stajati, osim ako se dijete udalji iz sigurnog prostora, kaže Carr.

U tom bi trenutku letjelica prišla djetetu i pustila snimljenu glasovnu poruku od roditelja kako bi se dijete vratilo u sigurno područje.

Uređaj mora biti "što je moguće prilagodljiviji jer djeca s autizmom imaju individualne potrebe", rekla je.

Osobe s invaliditetom koje lutaju iz svog doma ili nekog drugog sigurnog područja često mogu završiti u opasnosti, kaže Amy Van Hecke, stručnjakinja za autizam i profesorica psihologije na Sveučilištu Marquette.

Prema istraživanju iz 2012. godine, 49 posto roditelja djece s poremećajima iz autističnog spektra izvijestilo je da je dijete pokušalo odlutati ili pobjeći barem jednom nakon četvrte godine života.

Nonni bi mogao igrati ulogu u sprečavanju takve djece da lutaju, ističe Van Hecke.

Carr ima privremeni patent za dizajn i želi ustrajati u naporima kako bi svoju ideju dovela na tržište. Druge moguće primjene letjelice mogu biti i za ljude koji se brinu za one s Alzheimerovom bolešću, rekla je.

Carr, koja je diplomirala likovnu umjetnost i industrijski dizajn, nada se da će uspjeti predstaviti i ponuditi Nonni ulagačima.

"Možda neću prodati tonu proizvoda ili zaraditi mnogo novca, ali osjećat ću se dobro ako mogu pomoći", rekla je.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti