Bolje sutra: Nezaposlene osobe s invaliditetom proizvodit će tjesteninu od koprive

"Želimo da se zaposle osobe s invaliditetom, da se proizvodi tjestenina od koprive, a važno nam je da taj proizvod bude od namirnica lokalnog podrijetla", kaže Marija Mraz, predsjednica Udruge Bolje sutra

 

Članovi Udruge za osobe s invaliditetom grada Koprivnice Bolje sutra došli su na odličnu ideju, objavljuje portal epodravina.hr.

Kreću s projektom Inovativni koprivnički socijalni centar KopriVITA koji će se provoditi sljedećih godinu dana, a tijekom kojeg će proizvoditi tjesteninu od koprive.

"Projekt koji smo dobili je preduvjet za stvaranje socijalnog poduzeća. Želimo da se zaposle osobe s invaliditetom, da se proizvodi tjestenina od koprive, a važno nam je da taj proizvod bude od namirnica lokalnog podrijetla. Natječaj je imao za cilj stvoriti inovativne ideja, a očito je naša ideja bila inovativna. Na tržištu postoji tjestenina s koprivom, nismo mi ništa novo sada izmislili, ali model po kojem želimo to raditi je inovativan", objasnila je Marija Mraz, predsjednica Udruge Bolje sutra.

Udruga Bolje sutra je projekt prijavila na natječaj Poticanja društvenog poduzetništva, u okviru Europskog socijalnog fonda financiranog od strane Europske unije. Projekt je prijavljen u rujnu 2016. godine, a odabran u jakoj konkurenciji od 194 prijavljenih, od čega je svega 18 odobreno. Njegova provedba započet će 1. lipnja.

Cilj je stvaranje preduvjeta za osnivanje društvenog poduzeća koje će pridonijeti uključivanju osoba s invaliditetom na tržište rada na području Koprivnice.

"Udruga nastoji kroz pokretanje društvenog poduzeća KopriVITA za proizvodnju tjestenina od koprive doprinijeti rješavanju osnovnog problema zapošljavanja osoba s invaliditetom te im na taj način omogućiti pronalazak posla i približiti ih tržištu rada", objašnjava Marija Mraz.

U pisanju projekta pomogli su službenici Odsjeka za europske poslove i održivi razvoj Grada Koprivnice, a vrijednost je nešto veća od 500 tisuća kuna. Sredstva su namijenjena za pripremu osnivanja socijalnog poduzeća, odnosno za kupnju opreme i edukacije.

"Korisnici će biti nezaposlene osobe s invaliditetom koje su prijavljene na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje", napominje Marija Mraz.

Na ovu su temu predstavnici udruge već obavili i razgovor s Mišelom Jakšićem, v.d. gradonačelnikom Koprivnice.

Izvor: epodravina.hr

 

Povezane vijesti