Dobra vijest: Dokumentarni film o plivačkom uspjehu trojice tinejdžera s autizmom

Film Swim Team prati tri tinejdžera s autizmom koji su dio plivačkog tima poznatog kao Jersey Hammerheads, a koji su uspješni u bazenu usprkos poteškoćama s kojima su svakodnevno suočeni

 

Dokumentarac o nevjerojatnom usponu skupine plivača s poremećajem iz autističnog spektra će ovog ljeta krenuti s prikazivanjem u odabranim kinima.

Film Swim Team prati tri tinejdžera s autizmom iz New Jerseya koji su dio natjecateljskog plivačkog tima poznatog kao Jersey Hammerheads, a koji su uspješni u bazenu usprkos poteškoćama s kojima su svakodnevno suočeni.

"Djeca s teškoćama u razvoju rutinski su isključena iz aktivnosti u zajednici, često već u predškolskoj dobi", kaže redateljica dokumentarnog filma, Lara Stolman.

"U Hammerheads obiteljima našla sam skupinu roditelja koji su odbili prihvatiti ne kao odgovor", dodaje Stolman.

90-minutni dokumentarni film, koji je imao premijeru još 2016. godine, bit će prikazivan u kinima u New Yorku i Los Angelesu, a od srpnja i u drugim većim gradovima.

Swim Team će u Americi televizijsku premijeru doživjeti 2. listopada, a hoće li ga i kada biti moguće pogledati i u Hrvatskoj, naravno, teško je reći.

Jedno je, međutim, sigurno – kvaliteta života mnoge djece s teškoćama u razvoju ovisi o upornosti i znazi njihovih roditelja, što je uglavnom pokazatelj manjkavosti sustava. S druge strane, to je nerijetko slučaj i za opću populaciju pa se, na kraju krajeva, osobe s invaliditetom ni u tome bitno ne razlikuju od drugih.

Damir Fatušić