Moja priča: Verica Mešić

"Iz vlastitog iskustva mogu svima poručiti da nemaju nikakve strahove jer imamo vrhunske liječnike u Hrvatskoj koji uspješno liječe štitnjaču tako da se može nastaviti s normalnim životom", rekla je uz ostalo Verica

 

"Hrvatska jedna od zemalja s najvišom godišnjom incidencijom karcinoma štitnjače u svijetu, 10 na 100.000 stanovnika godišnje. Rano otkrivanje bolesti štitnjače može nam pomoći da izbjegnemo neugodne tegobe i opasne komplikacije", rekla je Verica Mešić (46), ekonomistica iz Zagreba, majka dvoje djece i predsjednica Hrvatske udruge za bolesti štitnjače, koja se s problemima štitnjače susrela prije više od dvanaest godina.

Rođena je u Imotskom, gdje je završila osnovnu školu. Srednju ekonomsku školu završila je u Zagrebu.

"Tijekom života nikada nisam bila ozbiljno bolesna. Trudnoća i sam porod protekli su mi u redu. Sa štitnjačom sam se suočila kad sam imala 32-33 godine, a problemi na početku nisu prepoznati kao simptomi štitnjače. Nakon dobrih pola godine sve pretrage koje sam obavila bile su u redu, a ostala je kao zadnja pretraga štitnjače u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice, Klinici za onkologiju i nuklearnu medicinu. I tu se napokon utvrdio problem“, prisjetila se Mešić.

Bio je to jaki stres za nju i cijelu obitelj. Našli su se pred strahom od nepoznatog, nečeg s čime nikada nisu imali doticaja.

"To mi je bio itekakav šok, budući da do tada uopće nisam poboljevala. Radila sam u to vrijeme, imala dvoje male djece i prva pomisao mi je bila kako se to liječi, na koji način. Apsolutno nisam ništa znala o toj bolesti i strah od neizvjesnosti i iščekivanja od daljnjih nalaza unio je strašan nemir u mene, uz drhtavicu, i to na dulje vrijeme“, objasnila je Mešić.

Međutim, uz sve daljnje pretrage, od kojih su punkcije štitnjače i bolne i nelagodne, Mešić se nije predala jer naprosto nije dozvolila da strah nadvlada, budući je imala veliku odgovornost prema obitelji koja joj je davala snage da ide dalje.

Uz obitelj pomogla joj je i duhovna obnova u tim teškim trenucima, odnosno vjera u Boga i Majku Božju Međugorsku, koji su joj dali snagu da sve izdrži, kako sama kaže.

"Nakon višegodišnjih hodočašća u Međugorje, to mi je bio podstrek da i dalje nastavim posjećivati to mjesto, gdje sam uvijek osjećala mir i toplinu, smiraj duše koji se naprosto ne može opisati riječima. Teško je to objasniti, to treba osjetiti da bi se razumjelo. Tamo sam dobila neopisivu snagu, pomoću koje sam dalje nastavila ići bez straha. Samu operaciju sam puno lakše podnijela nakon tog hodočašća", rekla je Mešić.

Nakon odstranjivanja cijele štitnjače, već je gotovo 13 godina pod liječničkom kontrolom koju vrši svakih šest mjeseci u Referalnom centru za štitnjaču, koji se nalazi u KBC-u Sestre milosrdnice. Srećom, uspjela je riješiti sve zdravstvene tegobe i danas normalno obavlja svakodnevne obaveze kod kuće i na poslu.

 

U Hrvatsku udrugu za bolesti štitnjače uključila se aktivno prije pet godina, kako bi i druge senzibilizirala i podizala svijest kod građana o bolesti štitnjače koje utječu na svakodnevni život i aktivnosti svakog pojedinca.

"Udruga je vrlo aktivna na području Grada Zagreba i ove godine slavi desetu godišnjicu rada te će sve popratiti nizom aktivnosti. Zahvaljujući akademiku Zvonku Kusiću, predsjedniku Hrvatskog društva za štitnjaču – koje podupire rad Udruge, i drugim specijalistima nuklearne medicine – docentu Jukiću, doktoru Graniću, Nini Dabelić, doktorici Frančeski i ostalim liječnicima kao i ostalim liječnicima te medicinskim sestrama koji su uvijek srdačni i na raspolaganju u svezi bilo kakvog pitanja ili nejasnoće, pacijenti dobivaju adekvatne informacije o bolesti. Udruga služi i za razmjenu iskustava bolesnika, kroz organiziranje predavanja, seminara, skupova bolesnika i međusobne pomoći te podizanja svijesti u smislu prihvaćanja bolesti i normalnom nastavku života i rada za vrijeme i nakon liječenja te stavljanja bolesti pod liječničku kontrolu. Ciljevi Udruge su suradnja sa zdravstvenim i drugim organizacijama, a sve zbog jačanja suradnje sa srodnim organizacijama u Hrvatskoj i izvan nje", rekla je Mešić.

Ostalima koji imaju probleme sa štitnjačom poručila je da se ne boje i da se jave u Hrvatsku udrugu za bolesti štitnjače, čije je sjedište u Zagrebu, Frana Petrića 5.

"Iz vlastitog iskustva mogu svima poručiti da nemaju nikakve strahove jer imamo vrhunske liječnike u Hrvatskoj koji uspješno liječe štitnjaču tako da se može nastaviti s normalnim životom. Tu posebno ističem eminentnog stručnjaka za bolesti štitnjače – akademika Kusića, koji je svoj rad s timom liječnika iz KBC-a Sestre milosrdnice posvetio nama pacijentima. Stoga mogu još samo jednom reći: hvala im od srca što su uz nas", istaknula je za kraj Mešić.

Klaudija Klanjčić