Zagreb: Proslava 10. rođendana Kluba "Iznad 60" Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba

Grad Zagreb prepoznao je specifične potrebe svojih gluhih sugrađana te od njegovog osnutka pa sve do danas redovito sufinancira rad Kluba Iznad 60

 

Klub Iznad 60 Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba poziva na svečano obilježavanje desete godišnjice rada, koje će se održati danas u prostoru Saveza na adresi Kneza Mislava 7/1 – piše u pozivnici Saveza, potpisanoj od strane izvršne direktorice Mirjane Juriša, prof. def.

Okupljanje započinje u 11,30 sati, a u vremenu od 12 do 15 sati bit će organiziran svečani ručak i druženje gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, čiji dolazak je predviđen u 13,45 sati, sa članovima Kluba Iznad 60.

Klub iznad 60 osnovan je na inicijativu samih gluhih članova, sa ciljem unapređenja kvalitete života starijih gluhih osoba te prevencije rane institucionalizacije starijih osoba.

"Gluhe osobe su cijeli život usmjerene jedne na druge i međusobnu samopomoć, a prvenstveno se okupljaju u svojim organizacijama i udrugama, gdje postoji potreba da se u takvom zajedništvu stvori kreativno i poticajno okruženje za sve generacije. Njihov glasovni govor nije inherentan, komunikacija s okolinom predstavlja barijeru, a najbolje se osjećaju među 'svojima' – gluhim osobama s kojima mogu ostvariti izravnu komunikaciju na svom materinjem – znakovnom jeziku. Starije gluhe osobe je teško uključiti u postojeće poludnevne boravke jer su, okružene čujućom populacijom s kojom nisu u stanju uspostaviti adekvatnu komunikaciju, izolirane i nemotivirane uključiti se u postojeće aktivnosti. Zbog toga su gluhe osobe, posebno umirovljenici, orijentirani na svoje klubove/udruge u lokalnim zajednicama gdje se osjećaju kao svoj na svome. Takvo mjesto im je dom, kazalište, mjesto za druženje i pristup informacijama“, ističu iz Saveza.

Današnji Klub Iznad 60 okuplja više od 350 starijih članova Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba, a svoje mjesto u Klubu sve više pronalaze i naknadno oglušjele osobe kojima je gluhoća novi pojam i zbog koje se osjećaju izolirano od društva. Kroz druženje sa sebi ravnopravnima dobivaju poticaj za nastavak kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, kako objašnjavaju iz Saveza.

Grad Zagreb prepoznao je specifične potrebe svojih gluhih sugrađana te od njegovog osnutka pa sve do danas redovito sufinancira rad Kluba Iznad 60.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti