Svjetski dan multiple skleroze: Dobna granica oboljelih opasno se smanjila, sve je više mladih s MS-om

Društvo multiple skleroze Istarske županije je dobrotvorna, humanitarna udruga čiji je jedan od glavnih ciljeva promicanje ljudskih prava i djelovanje na izjednačavanju mogućnosti osoba oboljelih od multiple skleroze kao i spriječavanje diskriminacije osoba s invaliditetom

 

Povodom Svjetskog dana multiple skleroze Društvo multiple skleroze Istarske županije (DMS IŽ) organizira obilježavanje tog važnog dana za sve oboljele od MS-a, a održat će se u pulskoj Areni, 1. lipnja s početkom u 10 sati.

Ove godine fokus je na mladima (projekt 'Na Mladima Svijet ostaje', financiran od strane Grada Pule), a ponajviše iz razloga što se dobna granica oboljelih opasno smanjila (najmlađa osoba oboljela od MS-a u Hrvatskoj ima tek 8 godina).

Na manifestaciji će sudjelovati više od 250 učenika osnovnih i srednjih škola s područja Grada te članovi, uzvanici i ostali građani koji će se pridružiti u Šetnji u 11 sati.

Program manifestacije:

10:00 - okupljanje članova, učenika i gostiju pred ulazom u Amfiteatar, podjela majica za prisutne

10:15-10:20 - svečano obraćanje Predsjednice DMS IŽ Snježane Raić i zamjenice gradonačelnika Grada Pule Elene Puh-Belci

10:20-11:00 - podjela i puštanje balona, uz nastup članova/ica KUD Uljanik

11:00-12:30 - odlazak i Šetnja za MS prema Zlatnim vratima (Slavoluk Sergijevaca), podijela letaka građanima, predstavljanje udruge i različitosti dijagnoze multiple skleroze

Također, povodom obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze, 31.svibnja, zahvaljujući tvrtki Skira d.o.o. iz Pule, svjetleći divovi svijetlit će u narančastoj boji - boji multiple skleroze.

Društvo multiple skleroze Istarske županije je dobrotvorna, humanitarna udruga čiji je jedan od glavnih ciljeva promicanje ljudskih prava i djelovanje na izjednačavanju mogućnosti osoba oboljelih od multiple skleroze kao i spriječavanje diskriminacije osoba s invaliditetom.

Multipla skleroza je bolest središnjeg živčanog sustava koja zahvaća većinom žensku populaciju (čak tri četvrtine oboljelih su žene), još uvijek je neizliječiva te se ulažu veliki napori da se pronađe lijek koji neće samo zaustaviti već izliječiti bolest.

Zove se je još i 'bolešću s tisuću lica' zbog svoje nepredvidivosti i tisuću različitih simptoma koji variraju od osobe do osobe, od upale očnog živca, do tremora, inkontinencije do 100-postotne nemogućnosti samostalnog življenja.

Snježana Raić

 

Povezane vijesti