HALMED: Zašto smo ukinuli zabranu lijeka za multiplu sklerozu

Mnoga istraživanja pokazuju da su trudnoće žena s MS-om jednake kao i u ostalih trudnica, te da trudnoća ne utječe na ubrzanje ili pogoršanje multiple skleroze

 

Hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) početkom travnja ukinula je zabranu korištenja lijeka za liječenje multiple skleroze (MS) kod trudnica i žena koje planiraju trudnoću, izvijestila je u utorak farmaceutska tvrtka Pliva u povodu Svjetskog dana MS-a, koji se obilježava 31. svibnja.

Ukidanje kontraindikacije za korištenje lijeka u trudnoći uslijedilo je nakon pozitivnog izvješća o izmjeni upute za lijek, koje je izdala britanska Regulatorna agencija za lijekove i medicinske proizvode, a suglasnost s izvješćem dale su države članice u Europi koje su bile uključene u proceduru.

Europska regulatorna tijela donijela su odluku na temelju detaljnih analiza podataka o primjeni te terapije kod žena koje su tek naknadno saznale da su trudne. Proizvođač lijeka je Teva, u čijem sastavu posluje Pliva Hrvatska.

"Mnoge pacijentice s MS-om zabrinute su zbog relapsa (napad) bolesti kada počinju planirati trudnoću ili su već u drugom stanju. Promjena upute za lijek znači da sada s pacijenticama koje planiraju trudnoću mogu razgovarati o mogućnosti liječenja, što je dobra vijest. Mnogi će liječnici koji liječe žene u reproduktivnoj dobi oboljele od MS-a pozdraviti tu promjenu", istaknula je Vanja Bašić Kes, predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Sestre Milosrdnice.

Promjena upute za lijek odobrena je na temelju analize podataka o trudnoćama s poznatim ishodom i potvrđenom izloženošću glatiramer acetatu, aktivnom sastojku Tevinog lijeka. To je do sada najveće ispitivanje baze podataka trudnica s MS-om koje su u trudnoći primale tzv. imunomodulacijske lijekove, navode iz Plive.

MS pogađa žene u reproduktivnoj dobi više nego bilo koju drugu dobnu skupinu, a u prosjeku dijagnosticira se u dobi od 30 godina. Žene s MS-om imaju jednake šanse zatrudnjeti i roditi zdravu djecu kao i sve ostale. Štoviše, više od 40 posto žena ostane trudno i nakon dijagnosticiranja MS-a.

Mnoga istraživanja pokazuju da su trudnoće žena s MS-om jednake kao i u ostalih trudnica, te da trudnoća ne utječe na ubrzanje ili pogoršanje multiple skleroze. Štoviše, znanstvenici su otkrili pozitivne učinke na zdravlje majke tijekom trudnoće.

Više od tri desetljeća istraživanja provedena među tisućama žena pokazala su da žene s MS-om imaju manje relapsa bolesti tijekom trudnoće, a naročito u trećem tromjesečju. Razlozi nisu sasvim poznati, ali se pretpostavlja da imaju veze s promjenama majčinog imunog sistema.

Neke žene su doživjele manje relapsa i u prva tri mjeseca poslije poroda. Istraživanja pokazuju da se bolest pojavljuje kod svega tri posto djece roditelja s MS-om.

MS, pokazalo se, nema značajan utjecaj na plodnost. Procjenjuje se da je više od polovine trudnoća kod žena s MS-om neplanirano. Žene s MS-om koje smatraju da postoji mogućnost da neočekivano ostanu trudne trebale bi se savjetovati s liječnikom o tome kako najbolje kontrolirati trudnoću i MS.

MS, koju medicina zasad poznaje kao autoimunu bolest, javlja se u svim životnim dobima, najčešće između 18. i 50. godine života. Bolest je nepoznatog uzroka i nepredvidljivog tijeka.

Procjenjuje se da u Europi oko 700.000 ljudi boluje od MS-a, a da su od njih gotovo tri četvrtine žene. U Hrvatskoj od te bolesti boluje više od 4000 osoba.

Hina

 

Povezane vijesti