Gradonačelnik Bandić: Zapošljavanje osoba s invaliditetom u Gradu Zagrebu

"Cilj je da povećamo broj zaposlenih osoba s invaliditetom u gradskim upravnim tijelima. Natječaji će biti javni, mogu se javiti svi, no brinut ćemo o prednosti osoba s invaliditetom", rekla je Višnja Fortuna

 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, na početku svog šestog gradonačelničkog mandata, održao je u ponedjeljak sastanak s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom o zapošljavanju u Gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu te je tom prigodom najavljeno raspisivanje natječaja za zapošljavanje 22 osobe.

"Dogovoreno je da će biti raspisani natječaji za 22 osobe, sukladno propisima i zakonima. Cilj je da se i osobe s invaliditetom imaju priliku javiti na naše natječaje i da povećamo broj zaposlenih osoba s invaliditetom u gradskim upravnim tijelima. Natječaji će biti javni, mogu se javiti svi, a brinut ćemo o prednosti osoba s invaliditetom", izjavila je novinarima nakon sastanka pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna.

Najavila je da će kroz tri do četiri mjeseca natječaje za zapošljavanje osoba s invaliditetom raspisivati i zdravstvene i socijalne ustanove, knjižnice, kazališta i druge ustanove u vlasništvu grada, kako bi se pružila mogućnost zapošljavanja svima, u skladu s kvotom do tri posto prema Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji.

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić-Deban rekla je kako je s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom dogovoreno da njihovi članovi prate javne pozive na internetskim stranicama Zagrebačkog holdinga kao i da je ova inicijativa dobar primjer drugim poslodavcima.

"Drago mi je da će Grad Zagreb i ovim potezom pokazati da su osobe s invaliditetom zapošljive, da su dobri i marljivi radnici i da trebaju biti inkorporirane u sve njegove 'pore' - u Holding, u Gradsku upravu, ali i u ustanove i u one institucije koje djeluju u Gradu Zagrebu", istaknula je prdsjednica Društva distrofičara Zagreb Marica Mirić.  

Rekla je  kako Grad Zagreb svjedoči ono što bi voljela da i svi ostali gradovi svjedoče - a to je da je tajnica gradonačelnika Bandića osoba u invalidskim kolicima, da je savjetnik slijepa osoba, kao i načelnica u odjelu za osobe s invaliditetom. "Brojne osobe s invaliditetom su već danas u zagrebačkoj Gradskoj upravi ne formalno zaposlene nego uključene u aktivnosti, čak i na mjestima donošenja odluka", rekla je Mirić.

Kazala je i kako su osobe s invaliditetom u svakom mandatu gradonačelnika Bandića bile zastupnici u Gradskoj skupštini, pa su i sada na listi bile dvije osobe s invaliditetom, a očekuje se da će barem jedna od njih ući u Gradsku skupštinu.

Hina

 

Povezane vijesti