Aktivizam: Strahovit porast broja pritužbi osoba s invaliditetom na zrakoplovne tvrtke

Putnici s invaliditetom podnijeli su više od 30.000 pritužbi na zrakoplovne tvrtke u 2015. godini, što je duplo više u odnosu na 14.000 pritužbi u 2005.

 

Novo izvješće vlade Sjedinjenih Američkih Država pokazuje da je broj pritužbi na zrakoplovne tvrtke vezanih za invalidnost više od dvostruko porastao u posljednjih deset godina.

Prema izvješću Vladinog ureda za odgovornost (Government Accountability Office, GAO), putnici s invaliditetom podnijeli su više od 30.000 pritužbi na zrakoplovne tvrtke u 2015. godini, što je duplo više u odnosu na 14.000 pritužbi u 2005. godini, prenosi Disability Scoop.

Velika većina pritužbi, njih 58 posto, krivi zrakoplovne tvrtke za nepružanje pomoći, posebno korisnicima invalidskih kolica, javlja GAO.

Sjedaći kapaciteti, oštećenja pomagala i asistivnih uređaja, te problemi vezani za životinje pomagače također su često navedeni problemi.

Izvješće uključuje pritužbe koje su putnici s invaliditetom dostavili američkim, ali i stranim zračnim prijevoznicima, priopćio je GAO.

Osim toga, izvješće je naznačilo da je američko Ministarstvo prometa primilo 944 pritužbe osoba s invaliditetom u 2015. godini, u usporedbi s 511 pritužbi od prije deset godina. Agencija je istražila 51 pritužbu tijekom desetogodišnjeg razdoblja, što je rezultiralo s više od 9,54 milijuna dolara novčanih kazni zračnim prijevoznicima.

Iako usred velikog porasta broja pritužbi, GAO je ispitao programe obuke osoblja za pomoć osobama s invaliditetom u desetak zrakoplovnih tvrtki i utvrdio da svi ispunjavaju federalne uvjete.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti