Koliko plivanje pomaže razvoju motorike kod djeteta s teškoćama u razvoju

PITANJE: N. I. (30) Imamo sina koji uskoro puni godinu dana.

Ana Sršen, prva dama Plivačkog kluba Natator

Zbog problema s motorikom vježbamo od rođenja s njim, a ne možemo si priuštiti odlazak na more. Zanima me može li bazen zamijeniti more i kada bi bilo dobro da krenemo s učenjem plivanja?

ODGOVOR: Idealno za učenje je more, ali ako nemate tu mogućnost, dobro će doći i bazen. Najvažniji faktor pri učenju djece plivanju je naučiti ih da se ugodno osjećaju u vodi. Igrajte puno igri kako bi bi vama i njemu bilo zabavno i ne žurite, dajte mu vremena koliko mu je potrebno. Ako dijete nauči uživati u vodi, plivačke sposobnosti će mu se prirodno razviti. Nikad ne ostavljajte dijete bez nazora u blizini ili u samom bazenu. Čak i djecu koja znaju plivati nikako ne gubite iz svog vidnog polja.

Plivanje je gibanje koje je drugačije od svakodnevnih fizičkih aktivnosti, kao što su: hodanje, trčanje, puzanje, penjanje. Gibanja u vodi čovjek nauči relativno brzo, a proces učenja plivačke tehnike, koja nam omogućuje da se u vodi gibamo duže vremena, je srazmjerno dug. Zato je potrebno s učenjem plivanja početi dovoljno rano, ali tek kada je djetetov organizam optimalno razvijen za savladavanje zahtjevnijih pokreta. Za usvajanje nekog motoričkog pokreta ili sklopa pokreta je potreban veliki broj ponavljanja (u iznimnim primjerima čak i do 8 000 puta). Voda zbog svojih osobitosti (oko 800 puta veća gustoća od zraka) predstavlja za ljude poseban okoliš. Zato je potrebno prilagoditi se gibanju u njoj.

Novorođenčadi i dojenčadi taj okoliš nije nepoznat, naime u maternici su bili zaštitno utopljeni u toplu tekućinu. Nakon porođaja do 6. mjeseca dojenčad većinom leži, postupno se počinje okretati i primjećivati predmete, zatim znaju sjediti, sa 9 mjeseci pužu, do prve godine prohodaju. Plivanje za dojenčad počinje kada beba napuni četiri mjeseca, odnosno kad duže vrijeme bude sposobna samostalno držati glavu, kad stekne određenu razinu otpornosti organizma na zarazu iz okoline i kad joj se razvije termoregulacija tijela. Dojenačka dob idealno je razdoblje za početak boravka u vodi jer male bebe imaju prirodno urođeni tzv. plivački refleks koji se očituje u potiskivanju vode s obje noge (poput malih žaba).

Plivački klub Natator objavljuje upise u ljetne intenzivne programe plivanja za dojenčad i mališane do 4. godine starosti na dvije lokacije u Zagrebu: Bazen Svetice, Maksimirska 126 i Centar Mali dom, Baštijanova 1 d, Svi programi traju do 13. srpnja 2017. Više informacija na stranici www.plivanje-malisana.com.

In Portal

 

Povezane vijesti