Japan: Novi slučaj diskriminacije osoba s invaliditetom u zrakoplovnoj industriji

Vanilla Air, niskobudžetna podružnica tvrtke All Nippon Airways, ispričala se zbog incidenta i najavila nove mjere za pomoć korisnicima invalidskih kolica u zračnoj luci

 

Hideto Kijima na svom odlaznom letu ukrcao se u zrakoplov uz pomoć prijatelja.

No na povratku s otoka Amami, zrakoplovni djelatnici rekli su mu da zbog sigurnosnih razloga neće biti dopušteno da se ukrca, ako se ne može bez pomoći popeti stubama u zrakoplov, prenosi BBC.

Kijima je izišao iz kolica i rukama se odvukao u letjelicu, po stubama.

Hideto Kijima je iskusan putnik i voditelj Japan Accessible Tourist Centera, neprofitne organizacije koja ispituje i katalogizira pristupačnost za turiste koji posjećuju Japan.

Kaže da je bio u više od 200 zračnih luka u 158 zemalja otkad je 1990. godine ostao paraliziran od struka naniže, igrajući ragbi u školi.

U postu na blogu je rekao da kada god objekti nisu bili dostupni za putnike s invaliditetom, on se oslanjao na pomoć prijatelja ili članova osoblja na bilo koji mogući način.

Premda je, kako kaže, putovanje ponekad bilo teško, priznaje da mu nikad nije bilo rečeno da se ne može ukrcati u avion.

Rekao je za japanski Nippon TV da se "iznenadio" strogim pravilom. "Pitao sam se jesu li zaposlenici zračne luke mislili da je to pogrešno", rekao je.

Vanilla Air, niskobudžetna podružnica tvrtke All Nippon Airways, ispričala se zbog incidenta i najavila nove mjere za pomoć korisnicima invalidskih kolica u zračnoj luci.

Na web stranici tvrtke sada piše da, iako ne mogu osigurati ukrcajni most u zračnoj luci Amami, od sada će osigurati posebnu stolicu za osobe s invaliditetom.

"Žao nam je što smo mu izazvali teškoće", izjavio je glasnogovornik tvrtke za novinsku agenciju AFP.

Zrakoplovi ostaju najnepristupačnije prijevozno sredstvo, posebno za putnike s težim oblicima tjelesnog invaliditeta. Međutim, ovakvi slučajevi, koliko god stresni bili za one kojima se dogode, dugoročno mogu biti zamašnjak pozitivnih promjena u zrakoplovnoj industriji.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti