Sport4Everyone: Kako animirati osobe s invaliditetom da se u većoj mjeri bave sportom

Iz Zagrebačkog športskog saveza naglašavaju želju za stvaranjem mreže klubova za osobe s invaliditetom po cijeloj Hrvatskoj

Jadranka Blagus

Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom kao nositelj projekta Change Your Mindset-Sport4Everyone predstavlja prošle i najavljuje buduće aktivnosti u sklopu projekta.

"Potrebno je probuditi svijest osobama s invaliditetom o važnosti bavljenja sportom, pokazati osobama s invaliditetom, njihovim obiteljima, liječnicima, profesorima tjelesnog odgoja da sport može biti za svakoga, da ima mnogo benefita od bavljenja sportom, ne samo fizičkih nego i mentalnih jer će tako ljudi izaći iz kuće, osvijestiti da mogu nešto što nisu ni znali da mogu, podići će samopouzdanje i pomaknuti granice. Često roditelji, u dobroj namjeri i zbog straha od ozljeda savjetuju osobama s invaliditetom da se ne bave sportom i na tome treba puno raditi. Ponekad ni profesori tjelesnog odgoja nemaju dovoljno saznanja kako raditi s osobama s invaliditetom pa ih radije poštede vježbanja", ističu iz Saveza.

Iz Zagrebačkog športskog saveza isto tako naglašavaju želju za stvaranjem mreže klubova za osobe s invaliditetom po cijeloj Hrvatskoj.

"U tu svrhu već je napravljena web stranica www.sport4everyone.eu na kojoj vrlo jednostavno možete doći do informacija o najbližem klubu za osobe s invaliditetom u vašem gradu i odabrati sport koji vam najviše odgovara ", kažu iz Saveza.

Danijel Šetrajčić

Iz Saveza dalje govore kako je na Sindikalnim sportskim igrama zdravstvenih djelatnika u Umagu također održana promocija projekta, a igre su bile od 7. do 11. Lipnja 2017. Sudjelovalo je 436 slovenskih i hrvatskih sudionika u 178 ekipa, a objedinjene su sve ciljne skupine.

Također najavljuju aktivnosti za rujan kada će u sklopu Europskog tjedna sporta također biti održani trening moduli, okrugli stolovi na kojima će biti uključeni svi ključni dionici, od ciljne skupine projekta, roditelja, kineziologa, donositelja odluka.

Cilj projekta je promocija i podizanje razine svijesti o sportu i tjelesnim aktivnostima za osobe s invaliditetom te integracija mladih osoba s invaliditetom (u dobi od 15 do 29 godina) u rekreativne sportske aktivnosti. Projekt se provodi 18 mjeseci, od 1. siječnja 2017. do 30. lipnja 2018. godine, a uključeno je 8 partnera iz 7 zemalja: Italije, Austrije, Slovenije, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske.

Projektni partneri su Paraolimpijski odbor Slovenije, Paraolimpijski odbor Srbije, Paraolimpijski odbor Makedonije, Paraolimpijski odbor Crne Gore, Stolnoteniski savez Italije, Stolnoteniski savez Austrije i Udruga za promicanje aktivnog građanstva ECHO, Zagreb

Predstavljanje projekta održano je u Zagrebu, drugi sastanak bio je u Sloveniji, a predviđeni okvirni termin završne konferencije je lipanj 2018. godine u Zagrebu, sastojat će se od velike prezentacije sporta i sportsko rekreativnih aktivnosti za osobe s invaliditetom na atletskom stadionu Mladost. Pokrovitelji projekta su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i Središnji državni ured za sport.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti