Tea Selaković: Pridružite se ekipi voditelja pasa pomagača i uključite se u rad s osobama s invaliditetom

"U praksi je djecu s teškoćama u razvoju vrlo teško motivirati na često zamorne i repetitivne aktivnosti. Uloga psa pomagača u toj je situaciji nezamjenjiva", kaže uz ostalo Tea Selaković

Tea Selaković

Iz Udruge za intervenciju potpomognutu psima pomagačima - Psi pomagači pozivaju na procjenu osobnosti pasa, koja je prvi korak u procesu edukacije kojom vlasnik sa svojim psom postaje certificirani tim koji se uključuje u terapijske, odgojne, obrazovne i ostale aktivnosti u radu s raznim korisnicima.

Udruga provodi edukaciju i certificiranje timova voditelja i pasa pomagača s ciljem širenja njihove uloge u društvu, svugdje gdje postoje potreba, mogućnost i interes.

"Djeca s teškoćama u razvoju, mladi i odrasli s raznim oboljenjima, često su zasićeni raznim terapijama, uvijek istim aktivnostima, istim vježbama koje su im fizički ili psihički teške i naporne, istim stručnjacima koje povezuju s nečim ozbiljnim, stresnim i teškim", kaže Tea Selaković, prof.rehabilitator.

"U praksi je tu djecu vrlo teško motivirati na često zamorne i repetitivne aktivnosti. Uloga psa pomagača u toj je situaciji nezamjenjiva. Emotivna veza koja se stvori između djeteta i psa snažan je motivator. Dijete će za svog četveronožnog prijatelja učiniti puno više nego za terapeuta, odgajatelja ili doktora. Ono što je karakteristično za pse, a što kod ljudi ne postoji, jest izostanak očekivanja. Sa psom korisnik može biti prirodan, može se opustiti i jednostavno raditi najbolje što može bez ikakvog straha od razočaranja. Kada se dijete tako opusti, njegovi pravi latentni potencijali mogu doći do izražaja i razvijati se u potpunosti. Druga važna osobina pasa jest da oni nemaju predrasuda. Njima je svejedno imamo li preveliku glavu, hodamo li čudno, mucamo ili ne govorimo uopće, što nam ne ide zbrajanje ni čitanje, vrtimo se u krug kada smo uzrujani, nosimo debele naočale", naglašava Selaković.

Bilo koji punoljetni građanin može se prijaviti za procjenu. Voditelj psa pomagača postaje ako uspješno završi edukaciju i dobije certifikat. Stručni voditelj može postati stručnjak terapeut (rehabilitator, psiholog, radni terapeut, fizioterapeut...), zdravstveni radnik, prosvjetni radnik i slično, koji uspješno završi edukaciju i dobije certifikat. Voditelji i stručni voditelji dobivaju certifikat za različite vrste aktivnosti u kojima mogu sudjelovati.

Za detaljne informacije o procjeni i edukaciji javiti se na mail psipomagaci@gmail.com.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti