Amerika: Stopa zaposlenosti osoba s invaliditetom raste, no i dalje je znatno niža nego u ostatku populacije

Osobe s invaliditetom imale su veću vjerojatnost da rade s nepunim radnim vremenom i da budu samozaposlene

 

Godišnje izvješće o zaposlenosti Amerikanaca s invaliditetom otkriva neke znakove poboljšanja situacije, iako ova populacija i dalje ima velikih problema s pronalaženjem posla.

Iz američkog Ministarstva rada izjavili su da je u 2016. godini zaposleno 17,9 posto Amerikanaca s invaliditetom.

To predstavlja porast od 0,4 postotnih bodova u odnosu na prethodnu godinu, dok je ukupna populacija imala porast od samo 0,3 posto u istom razdoblju, navodi se u izvješću objavljenom ovog mjeseca, prenosi Disability Scoop.

Ipak, iz Ministarstva rada ističu da je stopa nezaposlenosti osoba s invaliditetom na 10,5 posto u ovoj godini, što je dvostruko više od stope nezaposlenosti osoba bez invaliditeta.

Podatci dolaze iz mjesečnog istraživanja vlade provedenog na 60.000 kućanstava koje sagledava trendove zapošljavanja i uključuje pitanja o neinstitucionaliziranim osobama s invaliditetom starijima od 16 godina.

Osobe s invaliditetom imale su veću vjerojatnost da rade s nepunim radnim vremenom i da budu samozaposlene, priopćilo je Ministarstvo rada. Za ljude iz ove populacije također je manje vjerojatno da će imati fakultetski stupanj obrazovanja.

Oko 8 od 10 osoba s invaliditetom smatralo se nezaposlenima jer nisu imale posao i nisu tražile posao, pronašlo je istraživanje. Za usporedbu, oko 30 posto ljudi u ukupnoj populaciji bilo je u ovoj kategoriji.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti