Iskustvo zlata vrijedi: Studenti s invaliditetom koji su dobili sjajnu priliku za zapošljavanje kod uglednih poslodavaca

"Osobe s invaliditetom su u fokusu našeg ministarstva i premijera Andreja Plenkovića jer je upravo njega u Saboru zamijenila Ljubica Lukačić kao osoba s invaliditetom, što je simbolička poruka", istaknuo je ministar rada Marko Pavić

 

Dobitnici društveno odgovornog projekta "Iskustvo zlata vrijedi", koji studentima s invaliditetom i slabijega materijalnog statusa osigurava radnu praksu u hrvatskim tvrtkama kako bi stekli radno iskustvo u realnome poslovnom okružju, proglašeni su u utorak na prigodnoj svečanosti u Zagrebu. 

Projekt provodi "Poslovni dnevnik" u suradnji s "Večernjim listom" i partnerima petu godinu zaredom te tako proširuje svijest u poslovnoj zajednici i studentima omogućava praksu u uglednim hrvatskim tvrtkama, a mnogi od njih dobiju i stalni posao. Njime se problematizira zapošljavanje onih koji do posla zbog osobnih razloga i u trenutačnoj gospodarskoj situaciji ne mogu doći lako. Dosad je kroz projekt omogućena praksa za više od 60 studenata s invalidnošću i slabijega materijalnog statusa.

Glavni urednik "Poslovnog dnevnika" Vladimir Nišević istaknuo je kako projekt osobama s invaliditetom omogućuje ulazak na tržište rada kako bi dobile priliku koju svatko zaslužuje te kako diskriminacije ne smije biti.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ocijenio je kako je to jedan od najboljih primjera društveno odgovornog poslovanja koje ministarstvo podupire u svakom segmentu. Čestitajući dobitnicima, organizatorima i partnerima, najavio je izmjene zakona koji će omogućiti šire korištenje novca za integraciju takvih osoba na tržište rada, a svaka takva aktivnosti koja tome pridonosi dobro je došla.

Ministar je podsjetio kako se u posljednjih 10 godina u Hrvatskoj povećava broj zaposlenih osoba s invaliditetom, a to se očekuje i u idućem razdoblju. Dodao je kako je učinjen znatan pomak u sustavu profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom pa će u idućem razdoblju prioritet biti  jačanje centara za profesionalnu rehabilitaciju zbog njihovih nedostatnih kapaciteta.

"Osobe s invaliditetom su u fokusu našeg ministarstva i premijera Andreja Plenkovića jer je upravo njega u Hrvatskom saboru zamijenila Ljubica Lukačić kao osoba s invaliditetom, što je simbolička poruka", istaknuo je Pavić te dodao kako se mogu očekivati mnoge izmjene i poboljšanja kad je riječ o takvim osobama.

Potpore za zapošljavanje osoba s invaliditetom u prvih šest mjeseci ove godine porasle su četiri puta u odnosu prema istome prošlogodišnjem razdoblju, napomenuo je ministar Pavić.  Dodao je da će se kroz Europski socijalni fond razviti dodatni programi, a kroz centre za profesionalnu rehabilitaciju osigurat će se odgovarajuća pomoć onima kojima je najpotrebnija.

Potvrdu o praksi dobitnicima su, kojih je petnaestak, uručili predstavnici uglednih hrvatskih tvrtaka i ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc, a organizatori su predstavnicima tvrtaka partnera uručili zahvalnice za sudjelovanje u projektu i prepoznavanje njegove važnosti.

Hina