Hrvatski znanstvenik objavio senzaciju: Lijek za rak pluća dovršit ćemo za 6 do 12 mjeseci

"Predivna je ovo vijest za oboljele od karcinoma pluća od kojeg u svijetu godšnje umre 1,6 milijuna ljudi", rekao je Štagljar

 

Profesor na odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku na sveučilištu u Torontu dr. sc. Igor Štagljar, jedan od sudionika velike međunarodne koferencije u Splitu koja je okupila stotinjak vodećih svjetskih znanstvenika.
Na pitanje u kojoj su fazi njegova istraživanja lijeka za karcinom pluća te mogu li se pacijenti nadati da će u budućnosti takvi karcinomi biti izliječeni Štagljar je rekao: "Ssretan sam što mogu reći kako oboljeli mogu biti sretni i zadovoljni."
"Upravo smo završili veliku studiju koja je trajala tri godine. Do sada o tome nisam smio pričati, ali nisam niti htio izlaziti u javnost o stvarima koje nisu bile 100 posto sigurne", rekao je Štagljar 
"Sada sa sigurnošću mogu reći da za 6 do 12 mjeseci izlazimo u javnost s lijekom protiv najčešćeg oblika karcinoma pluća, a to je karcinom pluća nemalih stanica koji je uzrokovan mutacijama u proteinu EGFR, nastavlja dalje.

"To je jedna predivna vijest za oboljele od karcinoma pluća od kojeg u svijetu umre godušnje 1,6 milijuna ljudi“, zaključuje Štagljar.

"Hrvatska znanost bi mogla funkcionirati puno bolje. Treba pogledati kako znanost funkcionira vani, na Zapadu, Njemačkoj, Švicarskoj, Kanadi, Americi. Znanost treba dati u ruke najboljima i to je jedini recept koji imam za uopješnu provedbu znanstvenog plana u Hrvatskoj", naveo je znanstvenik za kraj.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti