Djevojka koja zbog teškog invaliditeta razmišlja o samoubojstvu

PITANJE: V. Z. (22) Ljuta sam i ne mogu se smiriti. Prijateljica koja kao i ja ima teški invaliditet od rođenja priznala mi je da razmišlja o samoubojstvu.

 

Ne mogu prihvatiti zašto ima tako crne misli, kako nisam vidjela koliko je loše i što planira učiniti? Stotinu pitanja, a nemam odgovor. Znam da živi u teškim okolnostima, ali sada me hvata strah i za druge prijatelje s invaliditetom koji nemaju podršku obitelji kao što je ja imam. Kome da se obratim za savjet?

ODGOVOR: Samoubojstvo gotovo nikada nije rezultat impulsne reakcije. Ljudi koji počine samoubojstvo često su dugo vremena bili izloženi određenom problemu ili možda bolesti, neki su pred sebe su znali postavljati previsoke standarde i očekivanja te vjerovanje da svojim radom ne mogu zadovoljiti očekivanja okoline. 

Najčešća reakcija na samoubojstvo je nevjerica i ljutnja. Ljutnja je usmjerena na osobu koja je počinila samoubojstvo i nanijela vam veliku bol. Mnogi se osjećaju krivima jer ništa nisu primijetili, niti naslutili što će se dogoditi  ili što nisu pokazali više razumijevanja. Koliko god to bilo teško, prihvatite činjenicu da ne možete kontrolirati odluku bliske osobe koja razmišlja o samoubojstvu. Prihvatite činjenicu da vjerojatno nikada nećete u potpunosti razumjeti prave razloge.

Razgovor sa prijateljima ili profesionalnim savjetnicima mogu vam pomoći u razumijevanju tih osjećaja. Prijavite se za sudjelovanje na grupnoj terapiji ili odaberite individualan pristup.

Savjet može pružati i Hrvatska udruga za prevenciju suicida osnovana s ciljem promicanja, razvitka i unaprjeđenja civilnog društva, prvenstveno aktivnostima vezanim uz prevenciju i predikciju suicida i suicidalnog ponašanja. Više na stranici www.suicidi.info.

In Portal