Živim u mjestu potpuno neprilagođenom osobama s invaliditetom, a utjehu sam našla u vrtlarenju
PITANJE: D. T. (24) Uživam u svom vrtu koji mi je najdraže mjesto tokom cijele godine. Razlog je djelomično u nemogućnosti samostalnog kretanja po mjestu u kojem živim koje je potpuno neprilagođeno za osobe s invaliditetom.
Nedavno sam naišla na članak u novinama u kojemu se navodi da postoji mnogo vrsta jestivog cvijeća. Možete li mi odgovoriti koje su to jestive vrste, jer bih ih rado konzumirala i, ako mogu, uzgojila u vlastitom vrtu. Interesira me i kako to cvijeće djeluje na zdravlje?
ODGOVOR: Konzumiranje cvijeća je tradicija, stara nekoliko tisuća godina. Poznato je da cvijeće pozitivno utječe na raspoloženje i općenito na emocionalno stanje čovjeka. Na Zapadu tradicija konzumacije cvijeća još je relativno mlada i zbog toga nije bilo provedeno dovoljno istraživanja o pozitivnom djelovanju cvijeća na zdravlje.
Cvijet ruže pomaže radu jetre i crijeva. Kamilica ublažava stres i osnažuje imunitet. Begonija eliminira toksine i čisti jetru. Krizanteme liječe gripu i prehladu. Valerijana smiruje i olakšava nesanicu. Kadifica je poznata po svojim antiseptičkim i anti-gljivičnim svojstvima i koristi se u homeopatskoj i konvencionalnoj medicini za brže zacjeljivanje rana. Neven ublažava menstrualne bolove, tonzilitis i bolove u grlu. Potočarka, koja ima antivirusna i antibakterijska svojstva, lijeći prehladu, respiratorne infekcije i bolesti urinarnog trakta. Cvijeće šljive se koristi za liječene kašlja, bolesti pluća i dijareje. Cvijeće graha ima slatkasti okus i miris graha. Dragoljub ima predivan ljutkasti okus, kao i potočarka. Boražina ima okus krastavca, dok maćuhica ima nježan okus zimzelene biljke.
Nemojte konzumirati cvijeće iz cvjećarne! Najbolje je da cvijeće uzgojite sami - tako možete biti apsolutno sigurni da ono ne sadrži pesticide. Kod odabira cvijeća trebate znati, da nije svo cvijeće jestivo. Neko cvijeće je teško za probavu, dok drugo je otrovno. Berite cvijeće rano ujutro ili navečer, kada je sadržaj vode u njemu velik. Odaberite cvijeće, koje se tek otvorilo i izgleda živo i zdravo. Izbjegavajte cvijeće koje izgleda bolesno ili koje su jele bube. Obično se jedu samo latice cvijeća, izuzimajući šafraniku i šafran, čiji se tučak koristi kao začin.
Lista jestivog cvijeća: kanadski hižop, cvijet jabuke, artičoka, rikula. različak (plavulja, modrulja ili modruš), cvijeće banane, bosiljak, bergamot, borač (boražina), neven, karanfil, kamilica, cikorija (radič, vodopija), vlasac, krizantema, korijander, cvijeće agruma, djetelina, maslačak, dnevni ljiljan, kopar, bazga, tratinčica, komorač, frezija, fuksija, gardenija, češnjak, geranij, gladiola, hibiskus, sljez, orlav nokat (lonicera), izop (miloduh), vodenika, jasmin, mačuhica, lavanda, limun sporiš, jorgovan, lipa, kadifica, mažuran, menta, gorušica, potočarka, origano, okra, luk, cvijet naranče, pasiflora (gospodinova kruha), cvijet kruške, Salvia elegans, rani jaglac, rotkvica, crvena djetelina, kanadski judić (judino drvo), ruža, ružmarin, vrtni hibiskus (Roze of Sharon), grah punocvjetni, šafranika, kadulja, čubar (vrisak), pelargonija, zevalica, Tulbaghia violacea, cvijet tikvice, suncokret, licorice, karanfil turski, majčina dušica, hibridna gomoljasta begonija (tuberous begonia), tulipan, ljubičica, juka.
In Portal
Objavljeno: 14.07.2017