London: Srebro za Talića, bronca za Katanušića na Svjetskom atletskom prvenstvu za osobe s invaliditetom

"Nažalost, opet mi je pripalo srebro, jer nekada tih pet centimetara izgleda toliko daleko do zlata, u čemu me je spriječila ozljeda koljena skočne noge", izjavio je Talić

 

Zoran Talić u kategoriji skakača u dalj za osobe s intelektualnim teškoćama sa skokom od 7,32 metra i novim europskim rekordom osvojio je srebrno odličje, a Ivan Katanušić je novim osobnim rekordom od 57,33 metra osvojio broncu u bacanju diska u kategoriji podkoljeničnih amputiraca, trećeg dana 8. IPC Svjetskog atletskog prvenstva za osobe s invaliditetom.

"Nažalost, opet mi je pripalo srebro, jer nekada tih pet centimetara izgleda toliko daleko do zlata, u čemu me je spriječila ozljeda koljena skočne noge. Imao sam daljinu u nogama, ali nažalost ozljeda je učinila svoje. Ostaje mi samo da se dobro odmorim i saniram ozljedu i vjerujem da će konačno i zlato biti moje“, izjavio je svjetski doprvak Zoran Talić.

Zlato je osvojio Malezijac Romly Abdul Latif sa skokom 7,37 metara, dok je brončani Ukrajinac Dmytro Prudnikov sa 7,12 metra.

Medalju brončanog sjaja s osobnim rekordom (57,33 m) osvojio je Ivan Katanušić u kategoriji podkoljeničnih amputiraca.

"Za mene je ova bronca zlatnog sjaja. Naime, nakon loma noge u Riju, te operacije slijepog crijeva u prosincu prošle godine, doista se bilo teško mentalno vratiti na bacalište. No, zahvaljujući Queen Elizabeth Olympic Parku, gdje su održane atletske priredbe tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, i mome treneru Rolandu Vargi u tome sam uspio. Moram spomenuti i nesebičnu podršku moje djevojke i obitelji, bez koje ne bi bilo ovakvog, za mene veličanstvenog uspjeha. Vjerujem da je to samo početak u lovu na svjetske, europske i paraolimpijske medalje“, zaključio je Katanušić.

Svjetski prvak je Amerikanac Jeremy Campbell sa hicem 63,66 metara, dok je srebro osvojio još jedan Amerikanac David Blair bacivši disk na 62,47 metara.

Drugi hrvatski atletičar u ovoj disciplini Josip Slivar nakon što mu je popustila proteza, sa 45,69 metara zauzeo je deseto mjesto.

U jutarnjem programu prvo je na bacalište izašao Deni Černi u kugli, za osobe s mišičnom distrofijom, te prvim hicem od 8,86 metara zauzeo 7. mjesto. Nadmetanja se održavaju do 23. srpnja, a sudjeluje oko 1300 sportaša iz 100 zemalja, koji se bore za 213 kompleta medalja.

Anita Blažinović