Betsy DeVos: Učenici s teškoćama u razvoju i studenti s invaliditetom zaslužuju bolje

DeVos je rekla da će pod njezinim vodstvom Ministarstvo obrazovanja odrediti prioritete kako bi djeca s teškoćama u razvoju imala prikladno ambiciozne ciljeve i priliku da ostvare izazovne ciljeve

 

U svom prvom govoru usredotočenom na edukaciju osoba s invaliditetom, američka tajnca za obrazovanje Betsy DeVos izjavila je kako studenti s invaliditetom zaslužuju bolje, a njezina će agencija raditi na pružanju više mogućnosti za obitelji.

U ponedjeljak, na konferenciji u Uredu vođenja posebnih obrazovnih programa, DeVos je rekla kako prošle administracije – ni republikanske ni demokratske – nisu učinile dovoljno da ispune obećanja Zakona o obrazovnim pravima osoba s invaliditetom.

"Previše je studenata izdano ili ostavljeno u pozadini", rekla je DeVos u obrazovnim djelatnicima okupljenima u Arlingtonu u Virginiji. "Vrijeme je da napravimo korak unatrag, ponovno procijenimo i preusmjeriramo svoje napore kako bismo bolje služili našim studentima i njihovim obiteljima."

DeVos je rekla da će pod njezinim vodstvom Ministarstvo obrazovanja odrediti prioritete kako bi djeca s teškoćama u razvoju imala "prikladno ambiciozne ciljeve i priliku da ostvare izazovne ciljeve".

Izjava odražava standard koji je usvojio Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država ranije ove godine u slučaju poznatom kao Endrew F. protiv Douglas County školskog distrikta. U važnom slučaju, sud je utvrdio da škole moraju studentima s invaliditetom pružati više od minimalnih – “de minimis” – beneficija.

DeVos je prozvala sudsku odluku "zdravorazumskom" i rekla da Endrewovo iskustvo ukazuje na vrste opcija koje bi trebale imati sve obitelji.

"Kada je u pitanju obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju, neuspjeh nije opcija. Nije ni de minimis", kaže DeVos, a prenosi Disability Scoop. "Svaka obitelj mora imati mogućnost odabira okruženja za učenje koje je pogodno za njihovo dijete. Ne bi trebali morati voditi tužbe sve do Vrhovnog suda kako bi to dobili."

Kao vrhovni dužnosnik, DeVos je obećala osnaživanje obitelji.

"Roditelji djece s teškoćama u razvoju najbolje znaju. Oni bi trebali biti ti koji će odlučiti gdje i kako se njihova djeca obrazuju", zaključila je.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti