Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom: Provedba projekta 'Change Your Mindset – Sport4Everyone'

"Prilagođene sportske aktivnosti mogu uspješno rušiti stereotipe naših sugrađana o osobama s invaliditetom, unaprijediti ne samo njihovo fizičko, nego i mentalno zdravlje te im omogućiti humaniju inkluziju u sve pore aktivnog građanstva", rekao je gradonačelnik Bandić

 

Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom, čiji je predsjednik Josip Držaić, a Mirela Šikoronja Ivančin pokretačica projekta i glavna tajnica Saveza, nositelj je projekta 'Change Your Mindset - Sport4Everyone', ukupne vrijednosti 500.000 eura i kao takav jedini u Republici Hrvatskoj, te poziva osobe s invaliditetom da se prijave i uključe diljem Lijepe naše u što većem broju.

Osim što je njime postignut veliki uspjeh, isti je i velika odgovornost, ali može poslužiti i kao svijetli primjer svima drugima kako se mogu korisno iskoristiti sredstva koja su nam na raspolaganju iz Europske unije.

Osnovni cilj projekta je promocija i podizanje razine svijesti o sportu i tjelesnim aktivnostima za osobe s invaliditetom, prvenstveno u dobi od 15 do 29 godina, kao i njihova inkluzija u rekreativne sportske aktivnosti. Osim njih, ciljane skupine su i njijove obitelji, obiteljski liječnici, profesori tjelesne i zdravstvene kulture u osnovnim i srednjim školama i fakultetima, zatim obrazovne, zdravstvene i sportske institucije u zemljama gdje se projekt provodi, kao i donosioci odluka uključenih u područja relevantnima za ciljeve projekta.

S obzirom da prema podacima iz 2012. godine u Europskoj uniji 42 milijuna osoba ima neki oblik invaliditeta, od čega u Hrvatskoj oko pola milijuna, ponukani pitanjem kako animirati OSI populaciju da se što više bavi sportom, iz Zagrebačkog športskog saveza naglasili su želju za stvaranjem mreže klubova za osobe s invaliditetom po cijeloj Hrvatskoj, povodom čega je napravljena i web stranica www.sport4everyone.eu, gdje su informacije o najbližem klubu za osobe s invaliditetom po gradovima diljem Hrvatske, kao i odabiru sporta koji pojedincima najviše odgovara. Zato je i održan sastanak krajem lipnja ove godine u Savezu, gdje su predstavljene prošle i najavljene buduće aktivnosti u sklopu projekta.

Uz to što bi projekt trebao povećati broj osoba s invaliditetom u sportsko rekreativnim aktivnostima, isti bi trebao ostvariti uspješnu međunarodnu promotivnu kampanju (socijalnu), zatim suradnju s ključnim dionicima, smjernice za promociju tjelesne aktivnosti i društvenog uključivanja osoba s invaliditetom, kao i dijalog s donosiocima odluka.

Iz Saveza ističu da su spremni pomoći ostalima svojim iskustvom.

Projekt se provodi tijekom 18 mjeseci, od 1. siječnja 2017. do 30. lipnja 2018., a uključeno je osam partnera iz sedam europskih zemalja, kao što su Hrvatska, Austrija, Slovenija, Italija, Srbija, Crna Gora i Makedonija.

Projektni partneri su Paraolimpijski odbor Slovenije, Paraolimpijski odbor Srbije, Paraolimpijski odbor Makedonije, Paraolimpijski odbor Crne Gore, Stolnoteniski savez Italije, Stolnoteniski savez Austrije i Udruga za promicanje aktivnog građanstva ECHO iz Zagreba.

Da podsjetimo, europski projekt 'Change Your Mindset - Sport4Everyone', koji je financiran u okviru Erasmmus+ Sport programa Europske unije, predstavljen je 10. travnja 2017. na konferenciji za novinare u zgradi Gradske uprave Grada Zagreba na Trgu Stjepana Radića 1.

Tom prilikom gradonačelnik Zagreba je rekao: "Prilagođene sportske aktivnosti mogu uspješno rušiti stereotipe naših sugrađana o osobama s invaliditetom, unaprijediti ne samo njihovo fizičko, nego i mentalno zdravlje te im omogućiti humaniju inkluziju u sve pore aktivnog građanstva, kao vrijednih građana našeg grada", napomenuvši da osobno uvijek promišlja o važnosti sportskih aktivnosti, budući iste doprinose zdravijem načinu života svakog pojedinca, a osobito osoba koje imaju određene zdravstvene poteškoće. Ujedno je čestitao Zagrebačkom športskom savezu osoba s invaliditetom na uspješno pokrenutom projektu sa ciljem promocije sportskih aktivnosti i uključivanja osoba s invaliditetom u iste, a time i u društvo u cjelini.

Još tada je istaknuto da će se u okviru glavne projektne aktivnosti podizanja razine svijesti svih ključnih dionika, poput osoba s invaliditetom, njihovih obitelji, liječnika opće medicine te profesora tjelesnog i zdravstvenog odgoja, zatim obrazovnih, zdravstvenih i sportskih institucija, organizirati trodnevne radionice/seminari na kojima će stručnjaci iz raznih područja prezentirati važnost bavljenja rekreativnim sportom za osobe s invaliditetom. Također, najavljeno je planiranje organiziranja i dvodnevnih okruglih stolova s donosiocima odluka na lokalnom i nacionalnom nivou, uključenih u područja relevantnima za ciljeve projekta, te završna konferencija u Zagrebu u lipnju 2018. na Atletskom stadionu Mladost, koja će se sastojati od velike prezentacije sporta i sportsko-rekreativnih aktivnosti za osobe s invaliditetom. Aktivnosti u rujnu bit će od 21. do 24., u sklopu Europskog tjedna sporta, kada će biti održani trening moduli, okrugli stolovi na kojima će biti uključeni svi ključni dionici, od ciljne skupine projekta, roditelja, kineziologa, donositelja odluka.

Zadnje projektne aktivnosti bile su od 2. do 4. lipnja 2017. - Second Internal Coordination Meeting in Ljubljana, Slovenia, te promocija projekta na Sindikalnim sportskim igrama zdravstvenih djelatnika u Umagu od 7. do 11. lipnja 2017., gdje je prisustvovalo 436 slovenskih i hrvatskih sudionika u 178 ekipa, a objedinjene su bile sve ciljne skupine poput osoba s invaliditetom, njihovih roditelja, liječnika, fizioterapeuta i profesora tjelesnog odgoja.

Pokrovitelji projekta su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, Središnji državni ured za sport i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Sjedište Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom nalazi se u Ulici Savska 137, email adresa je: zssi.eu@zssi.hr, a projekt se može pratiti osim na Internetu i na Facebooku, Instagramu i Twitteru.

Klaudija Klanjčić