Osnovna škola Pećine: Taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu

Na prednatjecanju međunarodnom Typhlo&Tactus natjecanju na području taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu izabrano je pet slikovnica

 

U prostorijama Osnovne škole Pećine u Rijeci 29. lipnja 2017. završeno je prednatjecanje međunarodnom Typhlo&Tactus natjecanju na području taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu, koje će se održati 26., 27. i 28. listopada 2017. u francuskom Dijonu, te je izabrano pet slikovnica – predstavnica Republike Hrvatske.

Izabrane slikovnice i autori su:

- „Leti, balončiću, leti“, autorica teksta i ilustracija: Bojana Kežman - Koprivnica

- „Potraga za srećom“, autori teksta: Andrea Dubrović, Tamara Dubrović, Anto Vranjić – Rijeka; ilustratori: Hari Vidović i Milan Dundović - Rijeka

- „Snovi jednog leptira“, autorica teksta i ilustracija: Tanja Šupe - Rijeka

- „Priča o palačinkama“, autori teksta i ilustracija: Studenti Akademije primijenjenih likovnih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci

- „Glazbala“, autorice teksta i ilustracija: Ivana Matasić i Slavica Mudrovčić - Otočac.

„Na prednatjecanje je pristigla dvadeset i jedna taktilna slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu, što u odnosu na prethodna ovakva prednatjecanja predstavlja značajan porast u broju prijavljenih slikovnica. Nadamo se da to svjedoči jačanju svijesti o potrebi postojanja taktilnih slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu, kao i znanju o tome da takvih slikovnica, pogotovo na otvorenom tržištu, nema“, rekla je Javorka Milković iz Osnovne škole Pećine.

Sve se izabrane slikovnice šalju na natjecanje pod šifrom, a nakon izbora slikovnica otvaraju se omotnice s podacima autora.

Članovi Povjerenstva bili su: Verena Tibljaš, predstavnica Gradske knjižnice u Rijeci; Alen Kirinčić, otac djece oštećena vida; Slavenka Halačev, urednica u izdavačkoj kući Školska knjiga; Jelena Lešaja, ravnateljica Hrvatske knjižnice za slijepe; Ivana Vinko, Hrvatski savez slijepih - bibliotekarka i osoba oštećena vida; Mladena Funtek, Hrvatski savez slijepih; Adriana Katić, učenica Prve sušačke hrvatske gimnazije i osoba oštećena vida; te Javorka Milković iz Osnovne škole Pećine.

„U svom se radu Povjerenstvo trebalo pridržavati pravila natjecanja i smjernica za izradu taktilnih slikovnica koje donosi sam organizator Međunarodnog natjecanja, Typhlo & Tactus grupa sa sjedištem u francuskom gradu Dijonu, kao i uzeti u obzir dojmove djece oštećena vida kojoj su ove slikovnice zapravo i namijenjene“, istaknula je Milković.

Za kraj se Milković zahvalila svima koji su sudjelovali: „Čestitamo autoricama i autorima svih izabranih slikovnica te im zahvaljujemo na podršci radu Odjela i Prve dječje knjižnice za djecu oštećena vida pri Osnovnoj školi Pećine u Rijeci. Također zahvaljujemo i svim ostalim natjecateljima, čiji radovi ovoga puta nisu bili izabrani i nadamo se da ih to neće obeshrabriti u izradi taktilnih slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu, budući da je konkurencija uistinu bila vrlo jaka. Posebno nas veseli činjenica da smo velik broj slikovnica dobili od mladih ljudi, budućih učitelja koji tek trebaju ući u svijet rada, a već daju svoj doprinos na ovom, često neprepoznatom, području. Zahvaljujemo i članovima Povjerenstva, djeci koja su ocjenjivala slikovnice, svima koji su nas podržali objavom natječaja na svojim mrežnim stranicama te svim simpatizerima koji su pomogli proširiti informaciju.“

Sljedeće će se natjecanje održati 2019. godine, ali s pripremama i pozivima potencijalnim natjecateljima počinje se odmah, u nadi da će se i sljedeći put ponoviti ovakav uspjeh, budući je ovaj puta zaprimljen najveći broj slikovnica od početka organiziranja.

Typhlo&Tactus grupa sa sjedištem u Francuskoj, Dijon, svake druge godine organizira međunarodno natjecanje na tom području. Sve su zemlje sudionice dužne održati prednatjecanje - nacionalnu selekciju slikovnica i poslati do pet slikovnica koje će zemlju - sudionicu predstavljati na međunarodnom natjecanju.

Međunarodno natjecanje svaki put se održava na drugom mjestu, a ove godine na jesen je to u samom sjedištu T&T-a, u Dijonu.

Prvi put Hrvatska je sudjelovala 2011. godine, kada se natjecanje održalo u Pragu te je osvojila drugu nagradu.

Da podsjetimo, na svakom od dosadašnjih natjecanja predstavljalo nas je pet slikovnica, koliko i organizator Typhlo&Tactus grupa sa sjedištem u Dijonu i dozvoljava. Kako su istaknuli iz Osnovne škole Pećine, na prvom smo natjecanju postigli i najbolji rezultat - slikovnica 'Dar' autorica Katarine Matković, Sanje Bencetić i Tihane Pećirko osvojila je drugo mjesto. Na sljedećem natjecanju, održanom 2013. godine u Helsinkiju nismo osvojili nagrade, ali slikovnica 'Tajna stare škrinje' Bojane Kežman ušla je u užu konkurenciju. Isto se dogodilo i 2015. godine, kada je natjecanje održano u Cannero Rivieri u  Italiji i također nismo nagrađeni, ali je slikovnica 'Dva života jednog drva' autora Igora Lekšića također ušla u uži izbor. Sve navedene slikovnice, kao i mnoge druge koje su nas predstavljale, ali i ostale iz fonda Prve dječje knjižnice za djecu oštećena vida, mogle su se razgledati i opipati prošle godine na izložbi 'Dodirni priču' u Tiflološkom muzeju u Zagrebu.

Riječki model inkluzije radi po nečelu tzv. punktova, pri čemu je OŠ Pećine punkt za podršku djeci oštećena vida koji pohađaju redovne osnovne škole u cijeloj županiji, odnosno za djecu predškolske dobi iz cijele županije.

Na natjecanje mogu sudjelovati svi hrvatski državljani.

Osnovna škole Pećine ima pet učenika s oštećenjima vida, ali polaznici Odjela su djeca iz cijele županije, njih ukupno 26 u programu rane intervencije i produženog stručnog postupka za učenike, dakle u ta dva programa zajedno.

 

Tekst: Klaudija Klanjčić

Fotografije: Javorka Milković - Osnovna škola Pećine