Sisak: Pjesme iz filma 'Tko pjeva zlo ne misli' kao terapija glazbom za stare i nemoćne osobe

Ovim projektnim aktivnostima putem primjene odabrane glazbe želi se stimulirati starije osobe na aktivniju participaciju u aktivnostima koje su im dostupne


 

Građanska inicijativa 'Moj grad Sisak', u partnerstvu s Domom za starije i nemoćne osobe te Kino klubom Sisak, provodi projekt 'MIG III. – Međugeneracijska integracija građana' koji je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a usmjeren je na unapređenje kvalitete života starijih osoba putem organiziranih dnevnih aktivnosti u lokalnoj zajednici.

Jedna od aktivnosti ovog projekta su susreti i u Domu za starije i nemoćne osobe, konkretno na odjelu stacionara gdje se nalaze teže pokretni umirovljenici sa složenijim zdravstvenim teškoćama. Kako bi njihovi dani bili ispunjeniji i s više aktivnosti u kojima mogu izravno sudjelovati osmišljen je terapijski pristup glazbom, a isti su za potrebe ovog projekta osmislilidr. sc. Daša Poredoš Lavor te student i glazbenik Fran Komlinović.

"Ovim projektnim aktivnostima putem primjene odabrane glazbe želimo stimulirati naše umirovljenike na aktivniju participaciju u aktivnostima koje su im dostupne. Mi timski odaberemo konkretan sadržaj, za ovaj prvi susret to je bio svima nam poznat film 'Tko pjeva zlo ne misli'. Na taj način potičemo umirovljenike na moždanu aktivaciju: dosjećanje značajnih i lijepih sadržaja iz vlastitog života iz vremena kada je film nastao, glazba u filmu je motivirajuća te slušatelji spontano reagiraju na ritam: dolazi do aktivacije mišića i motorike. Naši umirovljenici su nogama i rukama pratili ritam, a i zapjevali smo zajedno uz pjesme iz filma. Vrlo brzo su se svi dosjetili svih riječi u pjesmama jer to su pjesme njihove mladosti", pojasnila je dr. sc. Poredoš Lavor, dodajući kako im je ovaj projekt omogućio da uz manju financijsku podršku sudjeluju i u kupnji opreme za primjenu terapije glazbom koje će Dom primjenjivati i po završetku 'MIG III.' projekta.

Anita Blažinović