Markica Andričić: Mladić s invaliditetom bori se sa strašnim dekubitusom i prijeti mu amputacija obje noge

Iz Njemačke su specijalisti ponudili da ga liječe, bez rezanja nogu, ali uz velike troškove. Još uvijek se čeka termin u nadležnoj bolnici u Münchenu

 

Nakon objavljene priče o Markici Andričiću i njegovoj majci Anđelki sredinom srpnja ove godine, posjetili smo njihovu četveročlanu obitelj i u kolovozu, u zagrebačkom naselju Jelkovec, zabrinuti zbog njegova teškog zdravstvenog stanja.

Da podsjetimo, Markica je mladić s invaliditetom koji od rođenja ima cerebralnu paralizu. Nakon trogodišnjeg bolničkog liječenja radi urinarnih infekcija, s prekidima, otpušten je u srpnju ove godine iz Kliničke bolnice Dr. Fran Mihaljević u živim ranama i od strane konzilija u Novoj bolnici odlučeno je da mu se nakon sepse i strašnog dekubitisa, a koje je zaradio u Kliničkoj bolnici Dr. Fran Mihaljević, trebaju odrezati obje nogu u kuku, s time da je to operacija visokog rizika.

Kako se radi o obitelji s niskim prihodima, a koji se u posljednje vrijeme raspodjeljuju uglavnom na nešto hrane te higijenske i medicinske potrepštine za Markicu, zamolili smo nadležne institucije za hitno postupanje jer njegov život je u opasnosti. Također, obitelj je upala u velike dugove radi nepredviđenih zdravstvenih troškova pa im se stalno kuca na vrata kako bi se novci vratili, a nemaju otkuda. Žive u neprestanom strahu. Stoga smo odmah nakon posjete 11. kolovoza uputili hitne emailove Direkciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Ministarstvu zdravstva i gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću, za pomoć te radi očitovanja i hitnog postupanja u vezi financiranja barem obloga Aquacel Ag+ Extra i urinarnih katetera.

Slučaj se medijski prati, upravo zbog strahovitog stanja u kojem je Markica otpušten iz bolnice.

Iz Njemačke su specijalisti ponudili da ga liječe, bez rezanja nogu, ali uz velike troškove. Još uvijek se čeka termin u nadležnoj bolnici u Münchenu, a Markicu je potrebno svakodnevno zbrinjavati.

Kako bi barem malo pomogli i dok čekamo da se riješi cijela situacija, učlanili smoovu obitelj u donatorsku ljekarnu 'Diakonia' u zagrebačkom naselju Peščenica, koju je prije 20 godina otvorio Hrvatski Caritas, gdje su za kolovoz podigli tri kompleta obloga dostatnih za pet dana i još neke higijenske potrepštine. Nadalje će svaki mjesec moći dobivati po četiri artikla.

Služba za odnose s javnošću Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje reagirala je odmah te dala sljedeće očitovanje 14. kolovoza 2017., koje donosimo u cijelosti:

"Markica Andričić opskrbljen je od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) svim pomagalima za koja, prema važećem Pravilniku o ortopedskim i drugim pomagalima, ostvaruje pravo obzirom na svoje zdravstveno stanje i medicinske indikacije.

Dakle, 17.srpnja 2017. godine propisane su mu i odobrene obloge za rane Aquacel Ag+Extra 20x30 cm, 10x10 cm, 15x15 cm, u količini od 10 komada što je najveća moguća količina propisana Pravilnikom za period korištenja od mjesec dana, budući se navedene obloge mijenjaju svaka 3 dana. Također, dana 31. srpnja2017. nakon obilaska gospodina Markice Andričića od strane patronažne sestre i liječnika specijalista, izabrani liječnik mu izvanredno propisuje dodatnu količinu pomagala, poliuretanskih obloga/pjena-Aquacel foam non adhesive dressing 20x20 cm i 15x15xcm, u maksimalnoj količini 10 komada za mjesec dana. Napominjemo kako je gospodin Andričić redovito i ranije opskrbljivan oblozima za rane različitih vrsta (vlaknaste celulozne obloge, hidrokoloidne obloge, poliuretani/pjene s dodatkom srebra).

Nadalje, gospodin Andričić redovito je opskrbljen i urološkim pomagalima: vrećice za urin, pelene u spoju s gaćicama, zaštitni podmetač za krevet, a izmjena katetera vrši se bolnički, za što je osiguran sanitetski prijevoz. Majka gospodina Andričića, koja ima status njegovatelja, obavlja izmjenu obloga za rane, svakodnevno, dok je predviđen period izmjene obloge svaka tri dana. S obzirom na veličinu i sekreciju dekubitusa predloženo je kirurško zbrinjavanje istih (plastika), no majka, za sada, nije sklona tom vidu liječenja. S patronažnom sestrom je dogovoreno, da će obići gospodina Andričića, ponovno u srijedu 16. kolovoza 2017. godine, procijeniti opće stanje i stanje dekubitusa, te o svemu izvijestiti njegovog izabranog liječnika koji će odlučiti o daljnjem postupanju.

Što se tiče upućivanja na liječenje u inozemstvo, uvjet za takvo upućivanje je da se potrebno liječenje ne može provesti u ugovornim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj i da se uspješno provodi u inozemstvu. Zahtjev za liječenje u inozemstvu podnosi se na tiskanici Zahtjev i prijedlog za upućivanje na liječenje u inozemstvo koji osiguranoj osobi daje doktor specijalista iz nadležnog referentnog centra Ministarstva zdravstva, doktor specijalista iz bolničke zdravstvene ustanove koji ju liječi ili liječnički konzilij ugovorne zdravstvene ustanove u kojoj se liječi. Na temelju Prijedloga za upućivanje u inozemstvo i mišljenja doktora specijalista iz ugovornih zdravstvenih ustanova liječničko povjerenstvo Direkcije HZZO-a donosi nalaz, mišljenje i ocjenu, te se izdaje rješenje u prvom stupnju. Rješenjem se utvrđuje i pravo na vrstu javnog prijevoza, odnosno pravo na sanitetski prijevoz. Odluku o izboru ustanove u koju će se osigurana osoba uputiti na liječenje donosi liječničko povjerenstvo Direkcije HZZO-a, uvažavajući prijedlog nadležnog referentnog centra ili doktora specijalista, odnosno liječničkog konzilija bolnice u kojoj se osigurana osoba liječi. Ukoliko prijedlog nije došao od referentnog centra, već od bolničkog doktora specijalista, odnosno liječničkog konzilija bolnice u kojoj se osigurana osoba liječi, u samom postupku HZZO traži mišljenja triju specijalista konzultanta o tome da li je liječenje u inozemstvu opravdano. Liječenje u inozemstvu indiciraju liječnici specijalisti, eksperti iz područja medicine za određene bolesti. HZZO podmiruje troškove liječenja u inozemstvu, ako stručni tim smatra da je ono potrebno i opravdano.“

Napominjemo da je patronažna sestra bila u posjeti te alarmirala doktoricu specijalisticu za ovo područje u Vinogradskoj bolnici, koja je, po pričanju majke, izrazila zgražanje, jer da ovakove rane u životu nikada nije vidjela.

Od strane Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom dobili smo putem e-maila 16. kolovoza sljedeću preporuku, sukladno članku 9. Zakona o pravobranitelju za osobe s invaliditetom (Narodne novine, broj 107/07), koju također donosimo u cijelosti:

"Kao što iz Vašeg podneska proizlazi upoznati ste s aktivnostima Pravobraniteljice vezano za uspostavu adekvatne medicinske skrbi za osobe s invaliditetom koje uz osnovno oštećenje pa posljedično invaliditet, bore se sa liječenjem dekubitalnih rana.

S obzirom na ozbiljnost i težinu zdravstvene situacije Markice Andričića, preporučamo da se majka imenovanog obrati Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje - Direkcija, Margaretska 3, 10000 Zagreb; mail: Zeljka.Lukic@hzzo.hr ili fax: 01 4812-606 sa zahtjevom o financiranju dodatno potrebnih obloga AQUACEL AG+EXSTRA kao i sa zahtjevom da se razmotri mogućnost liječenja u inozemstvu, budući da su navedena pitanja u nadležnosti navedene institucije.“

Do današnjeg se dana Ministarstvo zdravlja i Ured gradonačelnika nisu očitovali.

Financijska sredstva za liječenje Markice Andričića i dalje možete uplaćivati na ime:

Markica Andričić, Zagrebačka banka, HR 1023600003237802475

SWIFT/BIC: ZABAHR2X

Kontakt, Anđelka Andričić; 098/ 958 47 22.

Adresa: 10360 Sesvete, 144. brigade Hrvatske vojske 2

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti