Buba Bar: S nestrpljenjem se iščekuje otvaranje vinkovačkog bara koji će zaposliti osobe s Down sindrom

Osobe s invaliditetom bi kroz Buba Bar trebale pokazati što znaju i početi zarađivati bez da im se zamrzava ili oduzima invalidnina

 

Radovi na Buba Baru u punom su jeku, u što se uvjerio i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji je u pratnji Mirte Štrk iz Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca i Tomislava Velića, predsjednika Udruge osoba s invaliditetom Bubamara, obišao gradilište, odnosno prostor bivše vinkovačke kuglane.

"Projekt nosi niz koristi, a prva je da želimo da Udruga osoba s invaliditetom Bubamara dobije Buba Bar koji ima socijalnu notu gdje bi se zaposlile osobe s Down sindrom. Osim toga, dobit ćemo mjesto gdje će se skupljati mladi, baviti se s sportom i družiti. Prostor je u središtu grada, što je olakšavajuća okolnost jer je dostupan svima, i u konačnici vjerujem da će ovo vrlo brzo zaživjeti, kao i ono što sam obećao - da će Gradska uprava ovdje vrlo brzo održati jedan domjenak ili bilo kakav događaj koji će zahtijevati ugostiteljske usluge. Želja nam je da Buba Bar' koji je dobio širu dimenziju bude okupljalište svih građana i njihovih gostiju. Prema našem planu, kroz neka dva mjeseca trebala bi biti gotova prva faza", rekao je gradonačelnik.

Radove na objektu obišao je i Tomislav Velić, predsjednik Udruge Bubamara, koji je rekao kako članovi Udruge s nestrpljenjem očekuju početak rada Buba Bara.

"Imamo veliku podršku u cijeloj Hrvatskoj, a posebice me veseli to što se Grad aktivno uključio u realizaciju naše ideje. Prihvatili su je i odlučili nam pomoći, tako da ovaj reprezentativan prostor treba urediti kako dolikuje, a nadam se da će do kraja godine početi s radom. Osobe s invaliditetom bi kroz Buba Bar trebale pokazati što znaju, trebali bi početi zarađivati i zbog toga smo u pregovorima s nadležnim ministarstvom kako bi oni promijenili Zakon kako bi osobe s invaliditetom mogle nesmetano raditi bez da im se zamrzava ili oduzima invalidnina. Mislim da će Vinkovci biti pozitivan primjer dobre prakse u Hrvatskoj i da će mnogi krenuti našim putem kroz oblik socijalnog poduzetništva. Grad Vinkovci radi pomak naprijed i miče stvari s deklarativne na stvarnu razinu i doista sam ponosan što naša udruga Bubamara može biti zamašnjak kako bi nešto slično u cijeloj Hrvatskoj počelo egzistirati", istaknuo je Velić.

O projektu je nešto više rekla Mirta Štrk, direktorica Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA.

"Projekt revitalizacije prostora bivše kuglane financiran je sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a u okviru programa podrške regionalnom razvoju. Ukupna vrijednost projekta je oko milijun i 800.000 kuna, s tim da Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a osigurava sredstva od približno milijun kuna. Projektom se želio stvoriti novi prostor za mlade i zapošljavanje osoba u suradnji s Udrugom Bubamara. Ovo je prva faza gradnje gdje je fokus stavljen na Buba Bar, dok je u planu i druga faza s drugim sadržajima“, rekla je Štrk.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti