Dobra vijest: Nova kirurška tehnika vratit će funkcije izgubljene ozljedom moždine

"Liječnici su prethodno smatrali da je takvu vrstu ozljeda leđne moždine nemoguće popraviti", kaže Nicholas James, istraživač na King's Collegeu u Londonu

 

Mozak i neuroni u ostatku našeg tijela povezani su u kralježnici. Ovdje, motoričkii neuroni, koji kontroliraju mišićno gibanje, i senzorni neuroni, koji odašilju osjetilne informacije kao što su bol, temperatura i dodir, povezuju se s leđnom moždinom.

Na mjestu gdje se neuroni povezuju s moždinom, motorički neuroni se skupljaju kako bi formirali strukturu zvanu motorički korijen, a senzorni neuroni čine senzorni korijen. U bolesnika s traumatskim ozljedama, te strukture mogu biti razorene, zbog čega dijelovi tijela gube kontrolu.

Kirurzi mogu ugraditi motoričke korijene natrag u područje iz kojeg su istrgnuti i obično će se uspješno ponovno povezati, jer motorički neuroni mogu nanovo izrasti iz kralježnične moždine u motorički korijen. Međutim, to se ne odnosi na problematične senzorne korijene, koje kirurzi nisu mogli pravilno ponovno spojiti sve do nedavno.

"Liječnici su prethodno smatrali da je takvu vrstu ozljeda leđne moždine nemoguće popraviti", kaže Nicholas James, istraživač na King's Collegeu u Londonu.

Srećom, Thomas Carlstedt, također s King's Collegea u Londonu, nedavno je pomogao u razvoju nove kirurške tehnike za ponovno povezivanje senzornog korijena. Tehnika uključuje izrezivanje izvornih osjetilnih živčanih stanica iz korijena i ugrađivanje preostalog dijela korijena izravno u dublju strukturu u leđnoj moždini. Ovo područje sadrži sekundarne senzorne neurone koji se u normalnoj situaciji ne povezuju izravno sa senzornim korijenima. Kada je tim pokušao tehniku ​​na bolesnicima, vratili su se neki spinalni refleksi, što ukazuje na to da se implantirani neuron uspješno integrirao s kralježnicom kako bi stvorio funkcionalni neuralni krug.

Istraživači se nadaju da se ova vrsta neuralnog rasta može koristiti i za popravak drugih vrsta ozljeda leđne moždine.

"Strategija poticanja novog rasta spinalnih neurona može potencijalno biti korisna u drugim ozljedama živčanog sustava", kaže Carlstedt. Na primjer, znanstvenici bi mogli iskoristiti ovaj mehanizam prilikom dizajniranja novih terapija za ozljede gdje je sama leđna moždina prerezana, ugrađujući usadke koje potiču ili olakšavaju ovu vrstu rasta živčanih stanica.

Damir Fatušić