Amir Mujezin: Revolucionarni izum koji omogućava glasanje slijepim osobama

Glasovno bi bile iščitane sve stranke i kandidati za sve nivoe vlasti koji se biraju na izborima. Nakon glasanja kod postaje neupotrebljiv i nitko ga ne može ponovo koristiti


 

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u srpnju je prihvatila Izvještaj interresorne radne grupe za analizu stanja i predlaganje modaliteta za uvođenje novih tehnologija u izborni proces. Tom prilikom usvojeni su zaključci kojim se ministarstva na državnom nivou i CIK obvezuju nastaviti praćenje inovacija u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija koje su primjenjive u izbornom procesu.

S obzirom na to da će prvi izvještaj s preporukama Vijeću ministara BiH biti dostavljen u studenom, CIK je formirao Ad hoc radnu grupu koju čine dva predstavnika CIK-a i dva predstavnika Ministarstva prometa i komunikacija koja će imati uvid u tehnologije i koja će ih testirati radi primjenjivanja u izbornom procesu.

Za upotrebu sistema glasanja potreban je fiksni telefon. Osobe s invaliditetom bi na kućnu adresu dobile vaučer Centralne izborne komisije BiH u kojem bi se nalazio jedinstven kod. Taj kod je maksimalno zaštićen i osim birača imala bi ga samo Centralna izborna komisija. Slijepe osobe će ga, naravno, dobiti na Brailleovom pismu. Kada okrenete broj, osoba se spaja na centralu sistema, nakon čega slijede glasovne upute. Procedura je vrlo jednostavna i sve radnje se vrše putem brojeva te rešetke i zvjezdice na telefonu.

Glasovno bi bile iščitane sve stranke i kandidati za sve nivoe vlasti koji se biraju na izborima. Nakon glasanja kod postaje neupotrebljiv i nitko ga ne može ponovo koristiti. Također, sistem glasanja je prilagodljiv i osobama s niskim stupnjem inteligencije.

Proces glasanja traje između 2,5 i 7 minuta, a cijeli sistem bi državu koštao svega 5 KM po glasaču, dok bi u narednim izbornim ciklusima cijena bila sve niža.

Anita Blažinović