Rovinj: Projekt 'Posejdon – terapijsko ronjenje za osobe s invaliditetom'

Terapijsko ronjenje usmjereno je poboljšanju fizičkog zdravlja i emocionalnog stanja korisnika, smanjenju socijalne izoliranosti te povećanju samopouzdanja


 

Udruga roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije Pula petu godinu u sklopu svojih aktivnosti po projektu 'Terapijsko ronjenje' u partnerstvu sa Udrugom ronilačkih centara 'Altum Mare' provodi terapijsko ronjenje za korisnike udruge. Terapijsko ronjenje se održalo u Dive centru Rubin u Rovinju, a projekt je sufinancirao Grad Rovinj.

Projekt ima za cilj psihosocijalnu rehabilitaciju i integraciju osoba s intelektualnim teškoćama u širu društvenu zajednicu, te izjednačavanje mogućnosti sudjelovanja osoba s intelektualnim teškoćama u sportsko-rekreativnim aktivnostima.

Ronioci su podučavali korisnike kako se služiti ronilačkom opremom i pravilno disati u vodi, te na taj način predočiti korisnicima čari ronjenja kao neovisnog kretanja pod vodom. Nakon edukacije i usvajanja teoretskog dijela slijedilo je terapijsko ronjenje. Korisnici su na površini mora ronili s ronilačkom opremom kako bi doživjeli disanje pod vodom i vidjeli ljepotu podvodnog svijeta.

Za korisnike je organizirana vožnja brodom i upoznavanje sa rovinjskim arhipelagom. Provođenje terapijskog ronjenja usmjereno je poboljšanju fizičkog zdravlja i emocionalnog stanja korisnika, smanjenju socijalne izoliranosti, povećanju samopouzdanja, prevladavanju i suočavanju sa strahovima.

Udruga ronilačkih centara Altum mare aktivno, od 2013. godine, provodi projekt 'Posejdon – terapijsko ronjenje za osobe s invaliditetom', koji za cilj osposobljavanje licenciranih voditelja ronjenja za osobe s invaliditetom, senzibilizirati i poticati ekološku svijest o važnosti očuvanja voda među osobama s invaliditetom i šire javnosti, te kreirati strategiju terapijskog ronjenja.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti