Dobra vijest: U Karlovačkoj županiji osigurana sredstva za 88 pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama

Plaće pomoćnika u nastavi financirane su sredstvima Europskog socijalnog fonda, uz sufinanciranje Karlovačke županije i Grada Karlovca

 

U Osnovnoj školi "Slava Raškaj" u Ozlju, na kolegiju ravnatelja srednjih i osnovnih škola Karlovačke županije, predstavljen je u ponedjeljak projekt "Karlovačka županija za inkluzivne škole" kroz koji je za dvogodišnje razdoblje osigurano iz europskog Socijalnog fonda osam milijuna kuna za asistente u nastavi i to za 55 učenika s posebnim potrebama u školama kojima je osnivač Karlovačka županija, dok je za još 37 učenika u školama kojima je osnivač Grad Karlovac, osigurano daljnih 8,1 milijun kuna za 36 pomoćnika.

Dakle, odmah na početku školske godine u Karlovačkoj će županiji 92 učenika imati pomoćnike u nastavi, njih je ukupno 88, jer neki od njih ne pomažu samo jednom učeniku, a njihove su plaće financirane sredstvima Europskog socijalnog fonda, uz sufinanciranje Karlovačke županije i Grada Karlovca .

Zamjenica župana Vesna Hajsan-Dolinar (HDZ), koja je također u politiku ušla iz školstva, zahvalila se svim ravnateljima na trudu da se djeca s posebnim potrebama uključe u redovito školstvo, te je ustvrdila da je to unatrag četiri godine puno lakše jer se uz trud Karlovačke županije redovito osiguravaju sredstva za pomoćnike u nastavi.

Prisjetila se konkretnog slučaja kada je u školu gdje je ona bila ravnateljica trebalo integrirati u redovno školstvo djevojčicu s težim oblikom cerebralne paralize, pa su se svi, kao i u drugim školama, mučili i s ljudskim i prostornim resursimam. No ona je, umjesto da tada kao sedmogodišnjakinja, bude odvojena od obitelji i bude smještena u zagrebački Goljak, na jesen završila osnovnu školu u Žakanju s vrlo dobrim uspjehom i ove godine kreće u četverogodišnju srednju specijaliziranu školu.

"Nije uvijek bilo lako senzibilizirati nastavni kadar da iznjedre fizičke i intelektualne snage da takvo dijete bude uključeno u obrazovni proces, a da ne govorimo o arhitektonskim poteškoćama i tehničkim zahvatima koje su škole radile. No neizmjerno je važno na osobnoj razini kod svakog pojedinca postići maksimum, njegov vrhunski rezultat, bio on odličan, vrlo dobar ili dobar, ali treba postići najviše i najbolje što se od tog djeteta može dobiti, da bismo ga pripremili za daljnji stupanj, obrazovanja, odnosno za samostalni ili što samostalniji život", rekla je Hajsan Dolinar.

Župan Damir Jelić (HDZ) smatra da se za školstvo sada trasiraju novi putovi te da je "jedna od najjačih domena hrvatskog društva upravo hrvatsko školstvo".

"Uzimam si za pravo to izreći zato jer znam da je ono na tradicionalnim temeljima i smatram da je dobro što je ustrojeno na tradicionalnim temeljima. Sve ono što su američki sustavi školstva može se samo nadograditi, jer kada bi oni postali temelj ne bi odgovarali našem senzibilitetu, a nadograđivati se može", ustvrdio je Jelić. 

Hina