Nacionalni dan ambliopije: Udruga '...i djeci s ljubavlju' provodi projekt 'Želimo vježbati vid'

"Udruga '...i djeci s ljubavlju' jedna je od prvih u Republici Hrvatskoj prepoznala važnost, nužnost i potrebu za primjenom vježbi za vid kod slabovidne djece do dvanaeste godine života", rekla je Livia Mjeda, predsjednica Udruge

Plivačica s invaliditetom Sanja Polić jedna je od promotorica Udruge '...i djeci s ljubavlju'

Nacionalni dan ambliopije obilježava se 12. rujna, a prošle ga je godine proglasio Hrvatski sabor. Inicijativa je utemeljena na rezultatima projekta 'Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba', u sklopu kojeg je od 2011. do 2014. godine u zagrebačkim vrtićima pregledano oko 16.000 četverogodišnjaka, a ambliopija je utvrđena kod osam posto djece. Tim projektom Hrvatska se svrstala među desetak najrazvijenijih država koje imaju slične projekte.

Kako stručnjaci upozoravaju, slabovidnost ili ambliopija kod djece izlječiva je u više od 90 posto slučajeva ako se rano otkrije i liječi, pa je vrlo važno da se roditelji odazovu na prvi pregled vida svojeg djeteta, koji se preporučuju s navršene četiri godine života.

"Udruga '...i djeci s ljubavlju' jedna je od prvih u Republici Hrvatskoj prepoznala važnost, nužnost i potrebu za primjenom vježbi za vid kod slabovidne djece do dvanaeste godine života, a preporučaju je oftalmolozi za stimulaciju, vježbanje i rehabilitaciju vida slabovidne djece", rekla je Livia Mjeda, predsjednica Udruge.

Stoga je Udruga u lipnju ove godine pokrenula nacionalni projekt 'Želimo vježbati vid', kojem je pokroviteljstvo pružila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Uz nju, pokroviteljstvo su potvrdili i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku - ministrica Nada Murganić, Primorsko-goranska županija - župan Zlatko Komadina, te Grad Rijeka - gradonačelnik Vojko Obersnel, dok je u tijeku rješavanja istog kod Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske - ministar Milan Kujundžić i Ministarstva znanosti i obrazovanja - ministrica Blaženka Divjak.

Udruga '…i djecu s ljubavlju' iz Rijeke osnovana je 2008. godine. Kako je pojasnila predsjednica Udruge, djeluje kao dobrotvorni fond koji prikuplja sredstva za nabavku opreme za dječje bolnice, logopedske i rehabilitacijske kabinete, te pruža pomoć za razvoj poticajnog, sigurnog i kreativnog okruženja za razvoj, rast i odgoj djece, kao i pomoć bolesnoj, siromašnoj i nemoćnoj djeci. Svojim radom Udruga potiče zajednicu na solidarnost te jamči donatorima da će njihova sredstva biti korištena na najefikasniji način za pružanje pomoći onima kojima je to stvarno najpotrebnije. Aktivna je u svojoj zajednici i članica je Projekta Rijeka zdravi grad te Partner ATAAC konferencije za asistivnu tehnologiju 2017.

Udruga je prepoznatljiva u javnosti po kalendaru kojeg izrađuje svake godine, a čiji je prihod od prodaje usmjeren za kupnju medicinske i rehabilitacijske opreme. Na fotografijama kalendara prikazuju se interijeri kulturne baštine s poznatim osobama, ženama iz javnog, kulturnog, glazbenog i političkog života, studentima, te dječjim skupinama iz vrtića, škola i udruga, a oni su ujedno glasnogovornici udruge, te promiču kulturu, volonterstvo i humanost u društvu.

Pokretanjem projekta žele podići svijesti, pokrenuti edukaciju građana i kampanju o problematici slabovidne djece u Primorsko-goranskoj županiji i Republici Hrvatskoj te problemima s kojima se susreću roditelji djece s poteškoćama vida, kao i sama djeca, uz nedostatak adekvatne opreme.

Kako ističu iz Udruge, iako prema svjetskim statistikama danas u društvu ima od 40 do 50 posto slabovidnih i slijepih osoba, u RH ne postoji registar ni takovih osoba ni djece.

"Također, živimo u digitalnom dobu gdje svakodnevno djeca i odrasli provode od osam do deset sati u kontaktu s digitalnom tehnologijom, najviše na računalnoj opremi i mobitelima. U Hrvatskoj nisu provedena niti istraživanja niti su poduzete mjere za sprječavanje njihovih negativnih posljedica, naročito na vid, te je sve više prisutan nedostatak samokontrole za kontakt s digitalnom tehnologijom", ističe Mjeda.

Klaudija Klanjčić