Dobra vijest: Google izrađuje karte s informacijama o pristupačnosti za osobe s invaliditetom

Google karte su prošle godine ažurirane kako bi uključile pojedinosti o pristupačnosti za invalidska kolica uz osnovne podatke poput radnog vremena, adrese i telefonskog broja tvrtki i drugih lokacija

 

Google traži pomoć javnosti u nastojanju da osobama s invaliditetom olakša kretanje svijetom.

Kako prenosi Disability Scoop, internetski div traži od korisnika da zapisima na Google kartama dodaju informacije o pristupačnosti za invalidska kolica.

"Budući da svatko može prepoznati i označiti lokacije prilagođene osobama u invalidskim kolicima izravno na karti, lako je podijeliti ovo znanje širom svijeta. Ali ne znaju svi da ovaj alat postoji, pa želimo učiniti više", napisao je Sasha Blair-Goldensohn, softverski inženjer za Google karte koji koristi invalidska kolica.

"Pozivamo lokalne vodiče, zajednicu ljudi koji stručno pridonose o mjestima na Google kartama, kako bi dodali još atributa o pristupačnosti za invalidska kolica na kartu", dodaje Blair-Goldensohn.

Google karte su prošle godine ažurirane kako bi uključile pojedinosti o pristupačnosti za invalidska kolica uz osnovne podatke poput radnog vremena, adrese i telefonskog broja tvrtki i drugih lokacija. Međutim, mnoge stavke još uvijek nemaju unesene informacije o pristupačnosti.

Google se oslanja na korisnike da unesu pojedinosti o pristupačnosti pa su izradili vodič kako bi pojedinci mogli procijeniti lokacije koje posjećuju. Da bi pridonijeli informacijama, korisnici trebaju odgovoriti na pet jednostavnih pitanja u procesu za koji je Blair-Goldensohn rekao da traje samo nekoliko sekundi.

Ovog mjeseca se organizira i niz susreta za lokalne vodiče u gradovima širom svijeta namijenjen dodavanju detalja o pristupačnosti na novim unosima na Google kartama.

"I korisnici invalidskih kolica nisu jedini koji će imati koristi", istaknuo je Blair-Goldensohn.

"Također ćete olakšati život obiteljima s dječjim kolicima, starijim osobama s hodalicama ili svakome tko planira izlazak s prijateljem koji ima teškoće u kretanju", zaključuje Blair-Goldensohn.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti