Change Your Mindset – Sport4Everyone: Porazna je činjenica da se tek mali broj osoba s invaliditetom bavi sportom

Cilj projekta vrijednog 500.000 eura je promocija i podizanje razine svijesti o važnosti sporta i tjelesne aktivnosti, te integracija mladih osoba s invaliditetom u rekreativne sportske aktivnosti

 

Jučer je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu održana konferencija za novinare Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom na kojoj su predstavljena stručna predavanja koja se održavaju u sklopu Erasmus + projekta Change Your Mindset – Sport4Everyone. Cilj projekta vrijednog 500.000 eura je promocija i podizanje razine svijesti o važnosti sporta i tjelesne aktivnosti, te integracija mladih osoba s invaliditetom, u dobi od 15 do 29 godina, u rekreativne sportske aktivnosti.

Konferenciju je otvorio predsjednik nositelja projekta, Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom, Josip Držaić, koji je pozdravio okupljene u ime saveza koji u svom sustavu ima više od 1.300 sportaša. Naglasio je važnost tjelesne aktivnosti za zdravlje svakog pojedinca, a posebno osoba s invaliditetom.

‟Od jedne male ideje, poslali smo naše kolegice i kolege u inozemstvo – u ovom slučaju bilo je to u Berlinu – Mirela (Mirela Šikoronja Ivančin, nap. a.) je tamo snimila, sa našim suradnicima, nešto što oni rade, i mi ćemo sad to sve skupa napraviti puno bolje. To je, u konačnici, međunarodni projekt. Ja čestitam svima koji su se uključili u izradu čitavog projekta, educirani smo i to će sad biti sve jako dobro“, rekao je Držaić.

Nakon prikazivanja promotivnog, motivacijskog spota, snimljenog za potrebe projekta, prisutnima se obratila Mirela Šikoronja Ivančin, glavna tajnica Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom.

‟U oko četiri milijuna stanovnika Republike Hrvatske oko 11,5 posto je osoba s invaliditetom, a ono što je poražavajuće je da je manje od 1 posto njih uključeno u tjelesne aktivnosti. Iz cijele te priče se i rodila ideja o našem velikom projektu kojeg financira Europska unija, da potaknemo, promoviramo i educiramo sve dionike koji su vezani uz naše mlade s teškoćama u razvoju“, kaže glavna tajnica Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom.

U svrhu edukacije, koja će se u iduća tri dana odvijati na Kineziološkom fakultetu, savez je oformio i svojevrsni multidisciplinarni stručni tim, među članovima kojeg je i profesor doktor Boris Kirin, predsjednik Zdravstveno-klasifikacijske komisije Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

‟Ono što je ovim projektom zamišljeno podizanje je razine svijesti, primarno i kod roditelja, koji su najbitniji, zatim onih liječnika – to nisu samo liječnici školske, nego i obiteljske medicine – koji imaju prvi kontakt s roditeljima i koji ih trebaju upoznati sa svim benefitima koje nosi bavljenje tjelesnom aktivnosti, ne samo kod osoba s invaliditetom, nego i kod zdravih osoba, ali posebno kod sportaša, odnosno djece, kod kojih je prisutan invaliditet“, naglašava profesor Kirin.

U Hrvatskoj danas živi više od pola milijuna osoba s invaliditetom, a samo manji dio njih, kako je rekla Mirela Šikoronja Ivančin, aktivno se bavi sportom, iako su njegovi pozitivni učinci brojni. Stoga je bitno progovoriti o ovoj često zapostavljenoj temi, posebice uoči Europskog tjedna sporta koji započinje 23. rujna.

‟Ja bih htjela da mediji prenesu poruku, a poruka je da svi mogu vježbati, da je tjelovježba za sve ljude“ kaže Ana Sršen, predsjednica Hrvatskog plivačkog saveza osoba s invaliditetom, nekada i sama vrhunska sportašica.

‟Sport osoba s invaliditetom je izvrstan način da pokrenemo neke šire društvene promjene u korist osoba s invaliditetom, jer stvari koje sportaši na sportskim terenima, u bazenima, dvoranama postižu, one mijenjaju percepciju o osobama s invaliditetom u društvu“, dodaje Sršen.

‟Mene je, osobno, sport odgojio. Sve one vrijednosti koje ja danas imam u svom životu, u poslu kojim se bavim, u odnosima s drugim ljudima, ja sam naučila kroz moju obitelj i kroz sport kojim sam se bavila. Sport ima moć da mijenja ljude na bolje i da pokaže što sve mi možemo napraviti, bez obzira jesmo li osobe s invaliditetom ili bez invaliditeta“, zaključuje trofejna plivačica.

Na kraju konferencije, riječ su preuzele srebrne paraolimpijke iz Rija, stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić.

‟Baš mi je drago što je došlo do ovakvog projekta jer, vjerujte, osobe bez invaliditeta nemaju pojma da mi možemo trenirati na profesionalan način, ali isto tako ni osobe s invaliditetom i oni koji žive u njihovoj okolini to ne znaju“, objašnjava Helena Dretar Karić.

‟Puno se susrećemo s drugim ljudima, komuniciramo, vidimo da smo aktivni, da smo kao svi drugi ljudi. Sport ima milijun pluseva, ja nisam vidjela niti jednu negativnu stranu zbog koje bih rekla 'nemojte ući u sport'“, završava Anđela Mužinić.

Tjelesna aktivnost kao neizostavni dio sporta ima mnoge pozitivne učinke na svakog pojedinca, pa tako i na osobe s invaliditetom i društvo u cjelini. Ona ne samo da unaprjeđuje tjelesno i mentalno zdravlje i sprječava mnoge nezarazne bolesti, već pruža pojedincu priliku za integraciju u društvo. Time pojedinac može pokazati svoj talent i suprotstaviti se uobičajenim stereotipima s kojima je svakodnevno suočen.

Anita Blažinović i Damir Fatušić

 

Povezane vijesti